Ексшеф на НЗОК: Случващото се в "Александровска" и в "Лозенец" е аналогично и в други болници

Причината е политиката от последните 10 годиини, категоричен е д-р Дечо Дечев

04.06.2021 | 15:48 Редактор: Здравко Черкезов
Ексшеф на НЗОК: Случващото се в

"Сигурен съм, че случващото се в "Александровска" и в "Лозенец" е аналогично и в други болници. Причината е в глобалния модел на политиката от последните 10 години. Усилията бяха насочени да се занижава контролът в системата... При ниската ефективност могат да се реализират добри резултати като печалби за определени хора". Това каза пред БНР д-р Дечо Дечев, бивш шеф на НЗОК. 

Той изрази увереност, че ще излязат данни за болници, които за Ковид пациенти са писани други диагнози

"Най-ценното е, че екипът на служебния кабинет макар и за три месеца показва коренно различен поглед върху начина, по който трябва да продължи да се управлява системата. Те показват, че няма да се толерират ръководства на болници, които са допринесли до финансова загуба, няма да се толерират практики, в които изпълнителните директори работят за лични ползи". 

С коментар по темата се включи и Евгени Георгиев, почетен председател на Алианса на трансплантираните и оперираните. Той е един от първите трансплантирани пациенти у нас. 

"При нас през годините се наблюдаваше - българи, които очакваха бъбрек, трябваше да ходят в Турция, например. Това не е нормално, при положение че имаме толкова болници, в които се правят трансплантации. Отгоре до долу нещата в здравеопазването не са добре". 

Той съобщи, че през миналата година четири органа са дадени на пациенти в страни от Европа. "Не били изготвени протоколи за трансплантации. Тази година трансплантациите се броят на пръсти, сърдечни нямаме". 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
запознат
преди 2 години
Гласувайте за ГЕРП и всичко шъ съ опрай "с 200" ... Сигнализирай за неуместен коментар