България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Адв. Петрова: Ако данните за болница "Лозенец" са верни, това е организирана престъпна група

Ако имаме електронно здравеопазване, нямаше да имаме другия казус - източване на НЗОК, каза специалистът по медицинско право

04.06.2021 | 08:13 Редактор: Юлия Христова

Какви ще бъдат последиците след скандала в болница "Лозенец"?

Тревожно е случващото се - особено за обществото, това са трупани с години проблеми - с източването на Здравната каса. Далеч съм от мисълта, че служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров ще даде такива данни, ако не разполага с документи за това. Никой не може да ме убеди, че ако подобни неща са се случвали, не става дума за организирана престъпна група. Това каза за "България сутрин" адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Според нея по всяка вероятност тези хора по веригата са знаели какво се случва с въпросните трансплантации.

"Съществуват неадекватни договори за продажба на яйцеклетки. Как са го направили всичко, не мога да кажа точно. За една трансплантация се подават съответни документи, но тези операции не могат да се направят във всяка болница. Болница "Лозенец" са пионери в тази област. Правят се тестове. Стъпките ме карат да смятам, че хората са действали организирано и няма как това да не е направило впечатление по-рано", допълни адвокатът за Bulgaria ON AIR.

Според Мария Петрова, това не е нов проблем - и болницата, и хората, които осъществяват надзора, е трябвало да забележат нередностите.

"Нямаме стандарти за това как се води медицинската документация в България. Всеки може да допише и пренапише, така че на хартия да изглежда изрядно. Ако имаме електронно здравеопазване, нямаше да имаме другия казус - източване на НЗОК. Тя с всеки договорен партньор получава отчети, които се контролират. Едно е той да е протекъл документално, но друго е на практика. Последните няколко месеца фрапиращи случаи бяха осветлени. Почти няма лечебно заведение у нас, което да не е направило документна злоупотреба в тази посока", обясни гостът в студиото. 

От думите ѝ стана ясно, че не са нужни промени в Закона за трансплантациите, а да бъдат по-ясни критериите за водената документация и контролът да е по-засилен.     

Гледайте целия разговор във видеото и репортаж по темата на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Колко спечелени дела имате по т.нар. медицинско право? Сигнализирай за неуместен коментар