Как болница "Лозенец" е източвала НЗОК с пациенти "фантоми" и затварял ли си е очите Ангелов

За нарушенията е информирано и Министерството на здравеопазването, но реакция няма

03.06.2021 | 18:01 Редактор: Искра Ангелова

Здравният министър уволни ръководството на болница "Лозенец" Проверка е показала схема за незаконни трансплантации, евентуален трафик на органи и източване на Здравната каса. 

Още в края на миналата година журналистът Миролюба Бенатова започва разследване в болница "Лозенец" заради сигнал за източване на Здравната каса.

"Хора, които са отишли на профилактичен преглед, които след това са били отчетени като пациенти по спешност с една и съща диагноза – емболия и тромбоза на долните крайници", каза Бенатова.

Проверка на Здравната каса показва две неща. 

"В деня на назначаване на проверката от Правителствена болница отчетоха техническа грешка за над 250 хиляди лева. И върнаха тези 250 000 лева, без никой да им ги иска. След това се оказа, че има още 138 хиляди лева, взети по същата схема за неизвършени медицински дейности. Моята информация е, че Правителствена болница само за един месец е източила над 400 хиляди лева с несъществуващи пациенти, се потвърди", допълни журналистката.

За нарушенията е информирано и Министерството на здравеопазването.

"Министърът се направи, че не знае за какво става дума, което беше абсолютна лъжа", подчерта Бенатова.

Половин година по-късно ръководството на болница "Лозенец" е освободено от служебния министър Стойчо Кацаров.

"Болницата за месец ноември е отчела над 60 пациенти, лекувани в болницата, без същите да са лекувани там. За мен това не е техническа грешка. Това е източване на Здравната каса. Това е абсолютно недопустимо", категоричен е служебният министър на здравеопазването.

Но нарушенията не свършват дотук. В периода между 2019 и 27 април 2021 година в болницата са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори на пациенти от Израел, Германия, Оман и други.

"Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Има всички основания да се смята, че не са роднини помежду си. Законът не позволява донорство, ако няма пряка родствена връзка между донори и реципиенти", допълни Кацаров.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
13 rate up comment rate down comment 0
Обикновен лекар
преди 2 години
Костадин Ангелов и Любчо Спасов са за затвора и стига сте ги защитавали! Не може обикновен лекар да е с нетна заплата 1200 лева, а тези крадци да отмъкват милиони. Хайде вече да си влезе прокуратурата и да започне да си изпълнява задълженията. Ако ще да е несменяем главния прокурор все пак заплатата му е от днъкоплатците. Господин главен прокурор до кога ще мълчите, ....в устата и държите? Сигнализирай за неуместен коментар
4
11 rate up comment rate down comment 0
Анелия
преди 2 години
Точенето на здравната каса съществува от години ,да бъда по точна най вероятно от втория месец на създаването й , трябвало е малко време да се научат как да го правят. Правят го почти всички болници и лични лекари по един или друг начин !Въпросът е защо Здравната каса ,Министерство на здравеопазването и Правителството позволяват това да се случва ? Единствените които страдат от тази порочна система са пациентите!!! Сигнализирай за неуместен коментар
3
10 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Трябва някой да върви в затвора най-сетне Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 8
анонимен
преди 2 години
Ами ако не вярваме на Бенатова ... щот тя е не е съдия. Ами ако не вярваме въобще на недоказани твърдоизмислици? Сигнализирай за неуместен коментар
1
11 rate up comment rate down comment 1
правосъдие
преди 2 години
Затвори няма ли в тая държава? Крадат милиони и след това ги освобождават.... Това ли е правосъдието в държавата ни? Сигнализирай за неуместен коментар