Незаконни трансплантации, източване на НЗОК: Фрапиращи са нарушенията в болница "Лозенец"

Министър Кацаров не прие обяснението за техническа грешка

03.06.2021 | 14:18 Редактор: Тодор Петров

Здравният министър уволни ръководството на болница "Лозенец" след огромен скандал. Проверка е показала схема за незаконни трансплантации, евентуален трафик на органи и източване на Здравната каса.

Болница "Лозенец" е на загуба от 21 млн. лв. в края на миналата година, а заетостта на леглата е била 23%, показва финансова справка.

Проверка на НЗОК в Правителствена болница е установила, че само през ноември 2020 г. е отчетено лечение на 60 пациенти, които обаче изобщо не били лекувани в болницата. Ръководството обяснява това с техническа грешка.

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров заяви, че не приема тези аргументи. 

"В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, които неправомерно е взела. Това става януари месец. Поисках обяснение от изпълнителния директор на болницата. Неприемливо е за мен това, което ми обясни за техническата грешка. Няма как да има 60 технически грешки за един месец", обясни министър Кацаров.

Открити са и сериозни отношение при трансплантациите в болница "Лозенец". От 2019 г. до 27 април 2021 в болницата са извършени 14 незаконни трансплантации на бъбрек от живи донори. Донорите са млади хора от Украйна и Молдова, които най-вероятно не са били роднини на реципиентите от Израел, Германия, Япония... А това е в разрез с българското законодателство. Вероятно има и фалшификация на имената на реципиентите.

През април тази година е извършена трансплантация на черен дроб от трупен донор, като реципиентът е прередил други трима души и е пренебрегнат изготвеният списък от "Медицински надзор".

Здравният министър отказа да назове конкретно име. Смята се, че става въпрос за Веселин Даков, който е бивш главен секретар на Министерския съвет.

"Четвъртият в листата, който е с 14 точки, трансплантиран е в болница "Лозенец", е заемал много висок пост в държавната администрация. Законът ми забранява да съобщавам имена", поясни д-р Кацаров.

Проверките в болницата продължават, а от НЗОК са сигнализирали прокуратурата. Проверки ще има и в други болници, за които има сигнали за нарушения. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК