Кацаров: Освобождавам Съвета на директорите на болница "Лозенец"

В "Лозенец" са извършени 14 незаконни трансплантации", заяви той

03.06.2021 | 10:25 Редактор: Жаклина Иванова

"По отношение на болница "Лозенец" е извършена проверка януари месец. Имало е журналистическо разследване, Здравната каса е назначила проверка. Резултатите показват, че за ноември месец болницата е отчела като лекувани около 60 пациенти, които не са били лекувани", заяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг.

Той уточни, че в деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, които неправомерно е взела, обяснявайки вземането им с техническа грешка. 

"Аз повиках при мен изпълнителния директор на болницата и поисках обяснение. Това, което ми каза, е неприемливо. Няма как да има 60 технически грешки в рамките на един месец. Това са случаи, които ежедневно са регистрирани в Здравната каса, това не е направено еднократно. Това е източване на Здравната каса и е недопустимо, особено за болница като "Лозенец".

Здравният министър отбеляза, че е поискал справка и за финансовото състояние на болницата. 

"Болницата е завършила годината със загуба от 21 млн. лева", коментира Кацаров.

"В периода 2019-2021 г. в болница "Лозенец" са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Всички реципиенти са "чичовци или лели". Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си", добави той.

Здравният министър каза, че Агенцията "Медицински надзор" има процедура за проверка, когато има съмнения, че хората не са роднини.

"Тя е извършвала проверки и е получавала информация от съответните държави, че това са фалшиви самоличности. Тези документи са постъпили в Министерството на здравеопазването, но няма реакция", заяви д-р Стойчо Кацаров. 

Той добави, че още днес тази информация ще бъде предоставена на МВР. 

Кацаров коментира и други данни, за които се предполага, че има нарушения.Той посочи, че е извършена трансплантация на черен дроб, но не е спазен редът за определяне на рецепиента.

"Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация, може би най-високият“, отбеляза здравният министър.

"Виждайки всички тези неща, обсъждайки ги с колегите, аз взех решение - освобождавам Съвета на директорите на болница "Лозенец", считано от днес. Болницата ще има ново ръководство и проверките за дейността на предишното ще продължат", заяви Кацаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Ама какво става с тия болници бре? Сигнализирай за неуместен коментар