Скандалът се разраства: Замесиха болница "Лозенец" в международна престъпна схема

Най-сериозните последици ще са загубата на доверие в донорството

10.06.2021 | 19:12 Редактор: Юлия Христова

Болница "Лозенец" е замесена в международна престъпна схема. Това заявиха от Центъра за защита правата в здравеопазването. Поводът са разкритията за незаконни трансплантации от живи донори в лечебното заведение.

Георги Пеев е единственият човек в Европа с две трансплантации, направени през година и половина - на сърце и на бъбрек. Новината за незаконни трансплантации в болница "Лозенец" той определя като отвратителна.

"Просто сме в шок всички, които сме ангажирани с това нещо. Аз си признавам, че не съм очаквал в България да се случва такова нещо", каза той.

Според него най-сериозните последици ще са загубата на доверие в донорството.

"Което е сигурна смърт за онези 1050 човека, които към настоящия момент чакат трансплантация в България. Просто е ужасяващо. Дарението на органи е най-висшият хуманен акт, който може да направи човек – да дари живот. Това нещо лежи само и единствено на база на доверието", допълни Пеев.

А незаконните трансплантации д-р Николай Болтаджиев от Центъра за защита правата в здравеопазването сравни с трафика на наркотици.

"Това преди 20 години беше възможно в Пакистан. Оказа се, че в една европейска столица се извършват такива незаконни трансплантации, това ме шокира направо", обясни лекарят.

Той припомни, че болница "Лозенец" преди много години е била в центъра и на скандал за трансплантации на органи на деца, много от тях неуспешни.

"Събирали български граждани онкоболни нуждаещи се от трансплантация на стволови клетки за трансплантации в Израел. Събирани са също така и украински граждани. Парите са взимани предварително", заяви председателят на Пациентските организации "Заедно с теб“  Пенка Георгиева.

Трансплантациите така и не са извършени, а парите не са върнати. Липсата на контрол от страна на държавата е довела до огорчението както на пациенти, така и на почтени лекари, казва още тя.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК