На последно място сме по донорство в ЕС, майки обвиняват системата

Един донор може да спаси 8 човешки живота

09.10.2021 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

Днес отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Целта е повече хора да получат информация за смисъла и значението на донорството и трансплантацията. Към момента 1016 български граждани чакат да получат орган. Един донор може да спаси 8 човешки живота и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани.

От началото на годината във ВМА са направени 4 трансплантации. Д-р Слави Асов е част от екипа и от години е координатор по донорство. Казва, че най-труден за него и сега остава разговорът с близките.

"Трудно е, тъй като близките са разстроени. Все пак трябва да се обясни абсолютно обективно цялата ситуация и всичко, което се случва с техния близък, и след това да говорим и за донорство", каза специалистът по анестезиология и интензивно лечение д-р Слави Асов.

Той забелязва, че роднините стават все по-склонни да дават своето съгласие за донорство. И все пак България е на последно място в Европейския съюз. А причината за това не е една.

"Един компонент е това, че има късна детекция, забавяне или понякога изобщо не се разбира, че такъв пациент е изпаднал в мозъчна смърт, бюрократични спънки също има в наредби и в закони", допълни д-р Асов.

А София, чийто син е в списъка на чакащите ново сърце, открива вината в цялото ни общество. Според нея за донорството не трябва да се говори само в един ден. 

"За света не знам, но в България донорство няма. Донорство няма по една-единствена причина - безхаберие. Безхаберие, откъдето и да го погледнем – от държавата, министерствата, от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", от лекарите координатори, медиите", коментира майката на Йордан.

Нейният син е на 24 години, но от 12-годишен е с поставена диагноза дилатативна кардиомиопатия. Преди две години се влошава. Оттогава е в списъка на чакащи трансплантация. Налага се да му бъде поставено т.нар. "изкуствено сърце". Сега му предстои поставянето и на второ. Но не това е решението.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК