23-годишен младеж чака трансплантация на сърце над година

Йордан настоява да се промени закона за донорството

11.12.2020 | 20:05 Редактор: Ралица Братанова

23-годишен младеж чака трансплантация на сърце вече година заради тромави процедури и законодателни пречки у нас. Момчето е с изкуствено сърце, но състоянието му се влошава. 

На 13 години Йордан чува тежката диагноза дилативна кардиомиопатия – нелечима болест на сърцето, която изисква то да бъде заменено с друго. 

12 години по-късно на младежът е поставено т.нар. изкуствено сърце, докато трансплантацията стане факт. За нея обаче Йордан чака вече година, а с времето състоянието му се влошава. 

"Последният етап, който наложи поставянето на изкуствено сърце, това е такъв етап, че нямаш сили да станеш от леглото. Просто лявата камера на сърцето е отговорна за доставяне а кръв до крайниците, черния дроб, бъбреците, а дебитът ѝ беше просто нищожен", разказва Йордан.

Причините за дългото чакане на Дани са няколко. Основната е, че в България донорите са малцина, а в законодателството е записано, че при мозъчна смърт на пациент, който може да дари орган, тя се регистрира от трима независими невролози. 

Законът за донорството в България се различава от този в повечето страни от ЕС, където според Йордан и майка му се извършват в пъти повече трансплантации заради улеснена рамка. 

Затова 23-годишният младеж иска промяна, която да му даде шанс да живее. 

"Да се промени закона за донорството. Да се приеме модела на Испания, Австрия, които са лидери по трансплантации в Европа – същия модел, а именно донорството по презумпция", призова той.

Заради състоянието си Дани остава и без работа. Сега всичко, което му остава, е да чака, за да живее.

Потърсихме позицията на здравното министерство по случая, но отговор от ведомството все още няма. Към началото на октомври чакащите пациенти за животоспасяваща трансплантация в България са 1145. 

Вижте още в репортажа на Христиана Стефанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Черепа
преди 3 години
Надявам се младежа да дочака трансплантация и някой да го чуе и да въведе испанският и австрийският опит у нас. Сигнализирай за неуместен коментар