Органи от пациент с Ковид-19 бяха успешно трансплантирани

Това е първата в света подобна операция

02.12.2020 | 15:05 Редактор: Ралица Братанова
Органи от пациент с Ковид-19 бяха успешно трансплантирани

Първата в света успешна трансплантация на бял дроб от пациент, който се е възстановил от Ковид-19, извършиха хирурзи от университетската болница в Льовен, съобщава "Брюксел Таймс".

По време на операцията лекарите взели двата бели дроба от 72-годишна жена, която била регистрирана като донор и била лекувана от мозъчен кръвоизлив. През април тази година тя страдала от симптоми на Ковид-19 за период от около две седмици, но тогава не се изследвала. 

Пациентката била в самоизолация за две седмици, като през това време съпругът ѝ бил приет в болница и починал от потвърден Ковид-19. Когато по-късно тя е приета в болница с мозъчен кръвоизлив, е установено, че е с отрицателен тест за коронавирус. Жената обаче имала антитела, което показало, че е преминала заболяването преди това.

"Досега, доколкото ни е известно, няма публикувани доклади за трансплантация на бял дроб от донор, излекуван от Ковид-19", пишат хирурзите в статия, публикувана вчера в списанието "The Lancet Respiratory Medicine", цитирани от Dnes.bg.

Осем дни след приемането ѝ в болницата сърцето на жената спряло. Тя била одобрена да стане донор за трансплантацията, съгласно нейното предварително искане. Жената, която получила дробовете, е на 61 години и е страдала от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Тя чакала седем месеца за двойна белодробна трансплантация.

Черният дроб на пациентката също е използван за трансплантация.

"Трансплантацията премина безпроблемно и белодробният реципиент след това е отрицателен за коронавирус", каза водещият хирург Лоранс Цеулеманс. "Нямаше усложнения и след месец пациентът успя да напусне болницата в добро здраве. Три месеца след операцията, се справя много добре: белодробната функция е отлична и не показва аномалии".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК