Расте броят на нуждаещите се от трансплантация на стволови клетки

Българският регистър за дарители на клетки вече наброява 2500 души

18.09.2020 | 18:22 Редактор: Искра Ангелова

Все повече стават у нас желаещите да дарят стволови клетки. Българският регистър за дарители на клетки вече наброява 2500 души. 

Преди 7 години Димитър чува тежката диагноза левкемия. Тогава младият мъж е едва на 23, а лекарите не дават оптимистични прогнози. 

"Самият лекар във Варна ми каза, че съм доста болен и ми остават около 30 дни живот. Самото заболяване прогресира изключително бързо в организма и съм се разболял за 15 дни", сподели Димитър Михайлов.

След няколко продължителни химио и лъчетерапии единственият лъч надежда за Димитър е трансплантация на стволови клетки. И точно когато отчаянието е на път да завладее Димитър, се намира и донор, от регистъра в Германия.

"Зарадвах се, те предварително ми казаха, че има, но аз трябваше да премина, поне да съм минал по протокол", допълни той.

6 години след трансплантацията Димитър се чувства добре и и дори участва в редица състезания по ултрамаратон. Спасителят му е 40-годишен IT специалист, с когото младият мъж поддържа връзка и до днес.

"Общи разговори си говорим, как се е случило. Публикувам му снимки от състезанията и той се радва. И той по същия начин като мен ходи по планините", каза Димитър.

Все повече са хората, които имат нужда от трансплантация на стволови клетки, но не са много желаещите българи, които искат да станат част от регистъра на българските донори.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК