България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кампаниите за донорство не трябвало да са единични

Нужна била организация и на национално ниво

12.02.2020 | 09:29 Редактор: Юлия Христова

Списъкът на чакащите за трансплантации у нас е дълъг. Най-много очакват бъбрек, а след тях се нареждат тези за сърце и бял дроб. За бял дроб например досега в България не се правеха трансплантации. Изключението дойде в края на миналата година в болница "Лозенец", но тази операция остава първа и последна. Липсата на донори и пропуски в здравната система водят до порочни практики. 

"Имаме строго законодателство, това за Турция не излиза като информация за първи път. Има държави, където това е позволено", каза за "България сутрин" д-р Сибила Маринова, координатор по донорство у нас.

По думите ѝ е нужна организация и на национално ниво.

"Да, малък беше процентът на хората, които са съгласни да са донори, но и много хора казват, че не могат да преценят и точно тук е мястото на информационните кампании. Добрият опит винаги може да е от ползва, като например Хърватска. Техният добър опит е в тяхната добра организация, нужно е тези кампании да не са единични", посочи д-р Маринова.

"Важно е пациентът с тежко мозъчно увреждане да попадна в правилната болница, правим всичко за пациентите в тежко състояние", допълни още тя.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК