България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Документален филм ни среща отблизо с личността на поетесата Жива Кюлджиева

Повече за филма разказаха Петър Гайтанджиев и Емил Димитров в студиото на "България сутрин"

13.09.2021 | 09:40 Редактор: Жаклина Иванова

"Свят, прегръщам те с песен" – така се нарича документалният филм, посветен на поетесата Жива Кюлджиева, написала текстовете на над 1500 от най-популярните български естрадни песни.

"Тя е голям български творец. Написала е над 1500 текста за песни и много стихотворения. Това са много познати текстове, които сме пели. Това са песни, които предизвикват емоция, защото текстът има съдържание", сподели сценаристът и режисьор Петър Гайтанджиев в студиото на "България сутрин".

"За личността ѝ не знаем много неща. Започвайки да правим филма с Петър Гайтанджиев, имаше толкова много информация - десетки часове с интервюта, снимков материал, ръкописи. Имам чувството, че я познавам от 50 години. Хубаво е с този филм да покажем какво представлява тя като човек и какво е направила за българската естрада", каза режисьорът Емил Димитров.

И двамата са категорични, че такива хора трябва да бъдат представени на обществото. Гайтанджиев разказа, че интересното при ръкописите ѝ е, че тя не поправя в текста.

"Тя самата казва, че идеите ѝ идват отнякъде. Тя е проводник на това. Човек формира своята култура с три фактора - образование, семейство и среда. При нея и трите фактора са съвпаднали. Тя е от голям български род и има добро образование", разказа събеседникът и добави, че текстовете са изпъстрени с чувства.

Оказва се, че поетесата Жива Кюлджиева е роднина на Христо Ботев.

"По нейна бащина линия прапрадядо ѝ е чичо на Ботев. Вижда се в целия род, че са просветители и революционери", каза още Гайтанджиев пред Bulgaria ON AIR.

Във филма участват емблематични български музиканти като Кирил Маричков, Маргарита Хранова и други.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК