Признание: Български филм за живота в затвора проби в Netflix

Документалната лента на Галя Щърбева и Петко Гюлчев ще се излъчва от 1 септември по най-голямата стрийминт платформа в света

29.08.2021 | 15:13 Редактор: Искра Ангелова

За първи път българско съдържание в най-голямата стрийминг платформа. 13 български филма влизат в програмата ѝ. Сред заглавията е и документалният филм "Калин и отборът на затвора"?

България - затворът в Казичене, истинска история. Затворниците имат рок група, играят театрални постановки и футбол. Те са отборът на затвора. Капитанът е психологът Калин Гайтанджиев, който се опитва да ги извади от калта, като ги накара да се почувстват значими. 

"Помагах на хората, които са вътре да откриват смисъл. Попадайки там, това се случва - да влязат вътре, защото са изгубили смисъл по някакъв начин в живота си. Парадоксът е, че вътре пък въобще не могат да намерят такъв. И когато помогнеш на един човек да открие смисъла, дори там, този човек се променя", каза психологът Калин Гайтанджиев.

Историята на Калин е съвсем истинска. В документален филм с цялото си сърце я разказаха продуцентът Галя Щърбева и режисьорът и оператор Петко Гюлчев. Разказът за отбора на затвора сега излиза извън пределите на България и ще обиколи света. Снимането му отнема 5 години.

"Преговорите, които започнаха през пролетта до ден днешен, работихме за това да бъдем част от Netflix и в крайна сметка, за радост на всички, сме част от техния отбор", сподели Щърбева.

"Може би едни 6 месеца съм ги изкарал в този затвор, беше много интересно да наблюдавам тези процеси отвътре", коментира Петко Гюлчев.

Двамата се вдъхновяват от реалния живот. За това и филмите, които създават, са документални.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Izograph, Soul Food

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК