Netflix и Disney искат да снимат у нас, променят Закона за филмовата индустрия

България остава една от предпочитаните дестинации за филмопроизводство

29.07.2021 | 18:23 Редактор: Искра Ангелова

България остава една от предпочитаните дестинации за филмопроизводство в света заради добрата инфраструктура и подготвените екипи у нас. А след като вчера беше анонсирано, че компании като Netflix и Disney проявяват интерес към страната ни, днес служебният кабинет представи промените в Закона за филмовата индустрия, които предвиждат нова мярка за стимулиране на филморпоизводството у нас.

Това е моето първо посещение на София. Инфраструктурата, която те имат за снимането на филми, е невероятна. По нищо не отстъпва на Лос Анджелис или Ню Йорк. Така канадският актьор Райън Рейнолдс определя условията за филмопроизводство у нас. А с приетите промени в Закона за филмовата индустрия, се въвежда и нова мярка, която да стимулира производството на филми, тъй като държавата ще възстановява до 25% от разходите направени по дадена продукция – условието компаниите да са регистрирани у нас. 

"България има традиции в това нещо, а изоставаме от страните в Европа откъм законодателство, ако не го подкрепим - ще изгубим поредната традиция и знания, които са трупани с години. Всички тези хора там, които ги виждате зад камерите, след 10 години може и да ги няма, или да нямаме подготвени, за мен е невероятно да чуя това, че ние правим на годишна база по 40 филма на глава от населението, което е почти колкото в Холивуд", каза зам.-министърът на финансите Виолета Лорер.

Предвиденият бюджет е 15 милиона лева на година, а таванът за възстановяване на средства е до 2 милиона лева на филм, идеята е страната ни да привлече повече родни и чужди компании, които да оформят устойчив креативен клъстър. 

"Една филмова продукция е свързана с изключително много дейности, в които могат да се включат много български подизпълнители малки и средни предприятия. Макар и предпочитана дестинация за филмопроизводство, липсата на подобно законодателство отблъскваше голяма част от филмовите компании досега. Страната ни е единствената в Европа, която нямаше подобна схема", коментира зам.-министърът на икономиката Калина Костадинова.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК