fallback

От БСП отиват спокойни на избори 2 в 1: Левите хора гласуват за леви идеи

Социалистите ще продължат борбата си за пенсиите и парите за майчинството, подчерта Веска Ненчева 

13.09.2021 | 08:24 Автор: Тодор Петров

Преди дни от БСП заявиха категорично, че по-рационалното решение е да имаме избори 2 в 1. Готови ли са от левицата за поредната парламентарна битка?

"Не се случи това, което трябваше да се случи и беше полезно за държавата и хората. Нито 45-ият парламент, нито 46-ият изпълниха онова, което трябваше да свършат като ангажимент към народа - сформиране на редовно правителство", заяви депутатът от БСП Веска Ненчева в студиото на "България сутрин".

Според нея избори 2 в 1 улесняват на първо място финансовия ресурс. Кампанията обаче щяла да бъде по-тежка, тъй като трябва да върви такава за президентска двойка и отделно за парламентарни листи.

"Радев беше издигнат от нас през 2016 г., сега Националният съвет е изразил подкрепа в президентската двойка. Спокойно тръгваме към избори. Колкото и да се говори, че хората се страхуват от машините, те се справят с машините. Просто трябва да има по-добра информационна кампания", каза още Ненчева пред Bulgaria ON AIR.

Формирането на нови партии или възраждането на стари не е проблем, смята тя. Проблемът бил в лоялността и честния подход. 

"130-годишна партия с ясни структури не би трябвало да се притеснява от появата на нов политически субект. Левите хора гласуват за леви идеи", подчерта Ненчева, запитана за евентуален проект на министрите Асен Василев и Кирил Петков. 

От БСП настояваха за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, но това ще се случи от 25 декември.

"Всеки ден забавяне е удар по нашите майки и бащи. Ще продължим в 47-ия парламент да настояваме за политика на преизчисляване. Майчинството през втората година е толкова обидно - българските майки са принудени да отглеждат децата си с 380 лв. Детето трябва да бъде с майка си дори до третата година. Тези 650 лв., които ще се взимат в последните 3 месеца, ни дават основание за продължаване на битката в 47-ия парламент за по-високо майчинство втората година", обясни депутатът.

По думите на Ненчева демографският проблем е бичът за нашата нация и трябва да бъдат предприети още мерки, подобни на увеличаването на парите за майчинството през втората година.

Депутатът от БСП определи риториката на "Има такъв народ" в Народното събрание като обидна и грозна. Тя изтъкна, че в парламентарните групи попадат случайни хора. Стигало се до показност на ниско ниво на елементарно човешко възпитание.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback