България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От БСП отиват спокойни на избори 2 в 1: Левите хора гласуват за леви идеи

Социалистите ще продължат борбата си за пенсиите и парите за майчинството, подчерта Веска Ненчева 

13.09.2021 | 08:24 Редактор: Тодор Петров

Преди дни от БСП заявиха категорично, че по-рационалното решение е да имаме избори 2 в 1. Готови ли са от левицата за поредната парламентарна битка?

"Не се случи това, което трябваше да се случи и беше полезно за държавата и хората. Нито 45-ият парламент, нито 46-ият изпълниха онова, което трябваше да свършат като ангажимент към народа - сформиране на редовно правителство", заяви депутатът от БСП Веска Ненчева в студиото на "България сутрин".

Според нея избори 2 в 1 улесняват на първо място финансовия ресурс. Кампанията обаче щяла да бъде по-тежка, тъй като трябва да върви такава за президентска двойка и отделно за парламентарни листи.

"Радев беше издигнат от нас през 2016 г., сега Националният съвет е изразил подкрепа в президентската двойка. Спокойно тръгваме към избори. Колкото и да се говори, че хората се страхуват от машините, те се справят с машините. Просто трябва да има по-добра информационна кампания", каза още Ненчева пред Bulgaria ON AIR.

Формирането на нови партии или възраждането на стари не е проблем, смята тя. Проблемът бил в лоялността и честния подход. 

"130-годишна партия с ясни структури не би трябвало да се притеснява от появата на нов политически субект. Левите хора гласуват за леви идеи", подчерта Ненчева, запитана за евентуален проект на министрите Асен Василев и Кирил Петков. 

От БСП настояваха за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, но това ще се случи от 25 декември.

"Всеки ден забавяне е удар по нашите майки и бащи. Ще продължим в 47-ия парламент да настояваме за политика на преизчисляване. Майчинството през втората година е толкова обидно - българските майки са принудени да отглеждат децата си с 380 лв. Детето трябва да бъде с майка си дори до третата година. Тези 650 лв., които ще се взимат в последните 3 месеца, ни дават основание за продължаване на битката в 47-ия парламент за по-високо майчинство втората година", обясни депутатът.

По думите на Ненчева демографският проблем е бичът за нашата нация и трябва да бъдат предприети още мерки, подобни на увеличаването на парите за майчинството през втората година.

Депутатът от БСП определи риториката на "Има такъв народ" в Народното събрание като обидна и грозна. Тя изтъкна, че в парламентарните групи попадат случайни хора. Стигало се до показност на ниско ниво на елементарно човешко възпитание.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години