Василев за бюджета: Ще помогнем на бизнеса и ще извадим 1 млн. пенсионери от бедност

Разходите - с 2.3 млрд. лв. повече от планираното и 2 млн. повече от предложението на служебния кабинет

11.09.2021 | 13:39 Редактор: Десислава Атанасова

Продължилият близо денонощие пленарен маратон си каза думата и при обсъждането на точката за финансирането на общините, народните представители вече не бяха сигурни какво точно гласуват. 

"Мария иска да направи промени в алинея 6, госпожо Капон, какво искате да направите", попита председателят на Народното събрание Ива Митева. 

"Ама вие гласувате нещо друго", каза Иван Тотев от ГЕРБ.

В крайна сметка, 2 часа след полунощ депутатите решиха - разходите на държавата да са с 2.3 млрд. лв. повече от планираното. И с 2 млн. повече от предложеното от служебния кабинет.

"С намаление на дефицита и с разходна част, която ни позволява да извадим 1 млн. пенсионери от бедност, пари за здраве, подкрепа за бизнеса, достатъчно пари за избори и за потенциална криза", заяви финансовият министър Асен Василев.

Сред приетите разходи са до 440 млн. лева за подпомагане на бизнеса в извънредната епидемична обстановка, в това число пари по мярката 60/40 и близо 225 млн. лева за здравеопазване.

Сериозни спорове предизвика и казусът с ин хаус процедурите в пътното строителство.

"Господин Нанков излезте и кажете защо не сте си платили на фирмите, колеги поставени сме в нелепа ситуация да узаконим незаконието на тези двама министри, държавата ще остане без зимно поддържане", посочи Георги Свиленски от БСП.

"Изправени сме пред екзотична юридическа конструкция от времето на ГЕРБ, да ги санираме, ние от ДБ няма как да направим това", подчерта Атанас Славов от "Демократична България".

"Има договори за 10 милиона и хората не могат да си получат парите, заради ГЕРБ", допълни Манол Пейков.

"Ако бях на мястото на Нанков и Аврамова щеше да ме е срам", отсече Мая Манолова.

Партиите на протеста поискаха свикването на извънредно заседание.

"Можем да разгледаме на второ четене закона за Бюрото за защита. Ние с колегите от ИТН и ИБГНИ сме събрали 49 подписа за извънредно заседание в понеделник, трябва ни само още един подпис", отбеляза Христо Иванов. 

"С приключването на този бюджет, този парламент ще приключи, но ще е ясно кой не е подкрепил промените в съдебната система", каза Манолова.

В крайна сметка подписите бяха събрани, докато част от партиите правеха равносметка за 46-я парламент.  

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК