Ректорът на ВУЗФ: Бюджетари вилнеят из парламента, после народът ще страда

Създава се капан за следващото правителство, смята доц. д-р Григорий Вазов

10.09.2021 | 21:21 Редактор: Здравко Черкезов

"Тече всенароден ентусиазъм за нови разходи. Има 70 предложения от отделните партии за актуализация на различните параметри на бюджета. От 2 млрд. лв. приходи станаха на 2,5 млрд. лв. с 2,3 млрд. лв. разходи. Ентусиазмът е почти всенароден, но после народът ще страда", заяви ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) доц. д-р Григорий Вазов в "Денят ON AIR".

Според доц. д-р Вазов актуализацията е излишна, тъй като има заложени сериозни буфери в "Бюджет 2021", а и съществува закон, който да позволи на служебното правителство да харчи увеличените приходи.

"Това е, когато не познаваш материята. Преди Закона за бюджета има друг закон – това е Законът за публичните финанси. Този закон трябва да се познава много добре от тези бюджетари, които в момента вилнеят из парламента", обясни ректорът на ВУЗФ.

"Трупат се разходи, трупат се приходи... Всичко това ще рефлектира на следващите правителства", добави той.

Доц. д-р Вазов е категоричен, че актуализацията на бюджета се прави не поради невежество спрямо Закона за публичните финанси, а поради предизборната обстановка в България. Създава се капан за следващото правителство, смята той.

"Няма предпоставки за актуализиране на бюджета, няма предпоставки за икономическа криза. Това политическо и предизборно поведение може само да направи някои бели във времето, като така да се преструктурира бюджетът, че следващото правителство да се чуди какво да прави", посочи финансистът пред Bulgaria ON AIR.

Планът за възстановяване не е бил внесен съзнателно от ГЕРБ с идеята да се прехвърли отговорността на служебното правителство, което пък от своя страна не му е отделило достатъчно внимание по политически съображения, стана ясно още от думите на доц. д-р Вазов.

"Какво повече ще преструктурираме в този план? Ще махнем една магистрала, ще сложим друга. Ще махнем един обект, ще сложим друг. Ще махнем едни интереси, ще сложим други интереси... В това положение създаваме несигурност в инспекциите на Европейската комисия, че този план не е както трябва - защото има корупция, защото има интереси, защото има всичко в тази малка прекрасна България", завърши ректорът на ВУЗФ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
durankev
преди 2 години
Много точни бележки, поздравления! Сигнализирай за неуместен коментар