Окончателно: Депутатите се разбраха за пенсиите, но компромисно

От октомври 120 лв. добавки, от 25 декември нов размер на пенсиите

09.09.2021 | 13:50 Редактор: Десислава Атанасова

За да стигнат до решението, че до края на годината пенсионерите ще получават по 120 лева допълнително, а пенсиите ще се вдигнат след Коледа, депутатите спориха 3 дни. 
"Приехме индексиране на пенсиите от 1 октомври с коефициент 1.35, приехме 120 лв. Ковид мярка за всички пенсионери, приехме и минимална пенсия от 370 лв.", заяви Георги Свиленски от БСП.

След като през последните два дни първо приемаха изключващи се предложения, а после се опитаха да въведат ред в хаоса, днес вместо да действат по същество,  депутати предпочетоха отново да изгубят часове в нападки и лични обяснения.

"След като се предлагат биполярни неща, трябваше да попитате служебния кабинет дали са биполярни", каза Димитър Главчев от ГЕРБ.

"Наистина биполярното разстройство е в  ГЕРБ", отговори Мая Манолова. 

"ГЕРБ има една цел- да има хаос и ред в хаоса", смята Мария Капон.

На моменти дебатите в пленарната зала приемаха неочаквани обрати. Депутатът от БСП Стоян Мирчев атакува председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански, който припозна предложената от ДПС датата 25 декември за увеличение на пенсиите. И предизвика серия от лични нападки.


"Може би вие сте топлата връзка, пряката линия между ДПС и ИТН", подчерта Стоян Мирчев.

"Вероятно вие имате за какво да се срамувате, защото вие имахме МП, който нямаше 1 ден трудов стаж, освен негова политическа кариера", отговори Любомир Каримански.

В крайна сметка пари за актуализация ще има заради очакваната по-високата събираемост на данъците, обяви министърът на финансите.  Актуализираният бюджет на Държавното обществено осигуряване е в размер на близо 16 млрд. лв.

Повече вижте в репортажа на Иван кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК