Пеканов: Съдебната реформа и енергетиката задържат внасянето на Плана за възстановяване

Някои такива реформи могат дори да изискват конституционно мнозинство, коментира вицепремиерът

10.09.2021 | 20:20 Редактор: Здравко Черкезов

"Двата отворени въпроса, които са големият обект на дебат с европейските институции по българския План за възстановяване, са въпросите за декарбонизацията на икономиката и за върховенството на закона. Успели сме да постигнем някакъв консенсус в България, че като цяло планът е добър и трябва да бъде внесен, но сега в рамките на преговорите с Европейската комисия трябва да изчистим тези два въпроса. Искаше ми се да чуя някакви мнения и предложения как да отговорим на тези огромни очаквания от страна на европейските институции. За съжаление, не получих кой знае колко ясни предложения от парламентарните партии", каза вицепремиерът по управление на евросредствата Атанас Пеканов за предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR.

"Ние можем да имаме предложения като текущо служебно правителство и изпълнителна власт, но в крайна сметка тези промени ще бъдат гласувани от един бъдещ парламент след време. Някои такива реформи, включително промените в съдебната система, могат дори да изискват конституционно мнозинство", коментира Пеканов по повод разгорещените дебати по темата.

"Съдебната реформа задържа Плана към момента, заедно с темата за енергетиката. Ще продължим с дискусията. Ние организирахме няколко такива дискусии - с експерти в тази сфера, с различни организации и институции, които са част от съдебната система. Но не се стигна до консенсус. По-големият проблем обаче е в сферата на енергетиката. Основният препъни камък тук, че политическа класа много дълги години е замитала дебата за зеления преход като тема за богатите държави, но  не и за нас. Сега обаче, се  изисква от нас буквално в рамките на няколко седмици, да поемем ангажименти как ще се развива българската енергетика в следващите десетилетия и това е от една страна трудно, но от друга страна  може би не е редно един служебен кабинет да дойде и за няколко седмици или за няколко месеца да реши това. Тук част от решенията да бъдат оставени на бъдещ парламент като въпроса за бъдещето на въглищните райони. Да, зеленият преход е важен, но е важно и да защитим хората в тези региони", заяви Пеканов в края на мандата на служебното правителство.

Българският План за възстановяване, който трябва да бъде одобрен от ЕК, е на стойност 12,6 млрд. лв.

Още по темата - в събота от 17.30 в предаването "Брюксел 1".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК