Гуцанов, БСП: Има пари за пенсионерите, Асен Василев опитва да дели обществото

Хората очакват държавническо поведение, заяви депутатът

08.09.2021 | 21:33 Редактор: Здравко Черкезов

Високо напрежение в парламента. Втори ден на скандали и остри дебати за актуализацията на бюджета. Прави ли се опит да се отстъпи от решенията за пенсиите?

"За БСП няма никакъв шанс да отстъпим. Първо, няма никакъв хаос, какъвто се мъчат от определени партии да внушат. Второ, няма никакво биене на тези решения от вчера. Че са били взаимноизключващи се, няма такова нещо", заяви депутатът от БСП Борислав Гуцанов в студиото на "Денят ON AIR".

Социалистът обясни, че добавките от 120 лв. към пенсиите са антиковид мярка за "по-добра зима".

"Кое е биещото се? Това са най-ощетените българи, които са малко над 2 милиона. Те не заслужават ли да имат по-добра зима и колко пъти тази несправедливост тях ги сполетява през последните 30 години", попита риторично Гуцанов и поясни, че мерките след Коледа са трайни.

Според депутата от БСП, служебният финансов министър Асен Василев е направил опит да противопостави отделни групи от обществото на други.

"Защото ако им дадем пари на пенсионерите, едва ли не няма да има за други хора. Това изобщо не е вярно. Става дума за 430 млн. лв. повече. 3,3 млрд. лв. са събраните пари до юни в сравнение с миналата година, а правителството се хвалеше, че има 800 млн. лв. в повече. Очевидно събираемостта е по-добра", посочи социалистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гуцанов трудно би повярвал, че не може да се намерят по-малко от 500 млн. лв. за пенсии, след като 7,8 млрд. лв. били раздадени само с "ин хаус" договори от правителството на Бойко Борисов.

"Надявам се, че ще има здрав разум в народните представители от всички политически партии да могат тези над 2 млн. наши майки и бащи по един по-достоен начин да се чувстват. Да надделее разумът, а не това дали има 430 млн. лв.", надява се депутатът от БСП.

По думите му ще е "пълна безотговорност" от страна на депутатите, ако се отметнат от актуализацията на бюджета. 

"Наистина се държим по възможно най-диалогичния и държавнически начин. Това трябва да е поведението на всички партии и това е, което хората очакват и трябва да се случи. Много са кризите, много са проблемите, които имаме и биха дошли. Затова мисля, че това е правилното поведение", завърши Гуцанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК