Компромисът за пенсиите остава, ГЕРБ и ИТН се обвиниха взаимно за хаоса

В опит да въведат ред в хаоса, депутатите отново започнаха дебата за бюджета със сметки

08.09.2021 | 18:08 Редактор: Здравко Черкезов

Депутатите в опит да въведат ред в безпрецедентния хаос с актуализацията на бюджета. След няколкочасови консултации по-рано днес дебатите в пленарната зала бяха възобновени, за да се стигне до насрочване на ново заседание на бюджетната комисия.

В опит да въведат ред в хаоса, до който се стигна вчера – днес депутатите отново започнаха със сметките. След няколко часа обсъждане беше предложен нов компромисен вариант: 

  • всички пенсионери от 1 октомври до 25 декември да получат по 120 лв. върху сегашните си пенсии
  • от Коледа минималната пенсия да стане 370 лв., максималната да е 1500 лв., а останалите пенсии да нараснат с 12%. 

Депутатите поискаха почивка, за да разгледат предложението. Част от тях използваха времето, за да наблюдават протеста пред сградата на парламента. 

След почивката депутатите отново се скараха дали могат да гласуват новия компромисен вариант, след като предложенията вече са гласувани във вторник. 

"И не променяйте това което сме гласували вчера, и не променяйте срокове от вчера, защото всички носим отговорност пред българските граждани", заяви депутатът от "БСП за България" Георги Свиленски.

"Вчера предложихме 1 октомври, днес приехме 25 (декември), утре може да предложите 15 януари! Аз ви направих прогноза миналата седмица, че ще ви удари ток. Сега токът ви тресе! Има един начин това да спре, извадете тази тема от контакта! Минирате работата на следващото правителство!", отсече зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков. 

"Вчера ГЕРБ, ДПС и БСП вкараха бюджета в тоя калпав вариант, в който приеха три различни неща. В момента бюджетна комисия се опитва да ви даде елегантен начин да се измъкнете от кашата, която сами сътворихте. Да, г-н Биков, държавата отива в стена, към която вие засилихте, защото бяхте некадърни и когато управлявахте, и сега", обърна се председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. 

"Моята процедура е да прекратим заседанието. Да се проведе бюджетна комисия, не защото е каша, а защото вчера спряхме преди последния параграф кога влизат в сила всички текстове. Няма никаква колизия между двата текста", категоричен бе Йордан Цонев от ДПС.

В крайна сметка пленарното заседание беше прекратено, а депутатите се събраха на извънредна бюджетна комисия. На нея бяха преразгледани параграфите и беше решено с единодушие предложеното да се гласува окончателно утре в същия вид в пленарната зала. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК