България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пулмолог: Маските може да отпаднат, ако се приеме редовно тестване в училищата

Децата под 15-годишна възраст не трябва да се ваксинират, убедена е проф. Светлана Велизарова

09.09.2021 | 08:30 Редактор: Елеонора Танева

Маските стават задължителни за всички ученици от 5 до 12 клас. Това реши окончателно Министерството на образование. Според експерти носенето на маски при малките ученици няма да има ефект, затова и правилно са изключени от списъка със задължителната мярка.

"Децата в 1-4 клас не са достатъчно дисциплинирани, за да им се обясни тази мярка, която е доста мъчителна. Те са буйни, непрекъснато играят, дърпат си маските, те падат по земята. При тях рационалното носене на маски е проблематично", коментира пулмологът проф. Светлана Велизарова пред "България сутрин". 

Според нея до задължителните маски за учениците се стига, защото децата често са заразоносители, но нямат симптоми и коронавирусът често се установява, когато някой близък се разболее. Тя е убедена, че маските може да отпаднат, ако се приеме редовно тестване в училищата.

"С тестването може да отпаднат маските в час и те да се носят само в междучасията. Ако някое дете бъде установено с положителна проба, самите учители ще се ориентират и ще се следят за симптоми. За да се разбере нивото на инфектираност сред младите, единственият начин е масовото тестване. Миналата година сред майките имаше истерия - как ще бъркат до мозъка на децата. А процедурата е като взимане на гърлен и носен секрет", уточни пулмологът.

Проф. Светлана Велизарова не подкрепя ваксинацията на ученици под 15-годишна възраст.

"Ваксинацията на децата трябва да е след 15-годишна възраст. Между 12-15 г. има прекалено малко натрупан опит, за да сме сигурни, че може ваксините да се прилагат при тях безопасно. Така или иначе ваксините са единствените, които могат да намалят вълните на пандемията или да протича по-леко заболяването", мотивира се пулмологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 2 години
Те и така толкова ги носят маските. Всички под носа. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 2
Анна Мария .
преди 2 години
И чух с ушите си как се мъчат Хората Нещастни Пулмолози !!! Професионални Убийци !!! ФБР И Мафията Пасти да ядат пред вас .Вие сте Законо Професионално .Под Клетва ме Ще Унищожите светът .А не че ще го лекувате .Бях придружител в Пулмологията .и видях как хората умират от болки .а вие Докторите си играете с телефона .и неви пука .Нещастна Измамница .Ваксинитя са смъртоности А маските излишни .*** Пулмоложка .кой *** ви издаде .Диплома .Бог да ви благослови Г .жо .Велизарова Снетлана Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Анна Мария
преди 2 години
Г.жо Велизарова .Кой Дявол ви е Главата ? Ме Децата до 15 годишна възраст трябва да се наксинират .Нещастна ,Отчаяна Бясна *** Знаеш ли че вассините причиняват 15 %смърт .70%стерилност и ,15%парализа .Убийца пред бог щя си платиш за хилядите деца който осакатяваш .Ваксинирай се ти И Семейството ти .но не Лъжи народа !!!!! Що За Пулмолог сте .не ви ли стига че убивате Хората от болезнена смърт в Пулмологиите .и ги успокоявате час преди да дойдат родтите на свижсане .Аз видях с очите си и чух с Сигнализирай за неуместен коментар