Родители протестират пред НС срещу задължителните маски, чакат Кацаров

На среща в МОН бяха поканени родители и учители за обсъждане на новите мерки

31.08.2021 | 18:44 Редактор: Здравко Черкезов

Родители излязоха на протест задължителните маски в училище пред Народното събрание, където заседава здравната комисия. Те очакват излизането на д-р Стойчо Кацаров от сградата, като ще искат от него гаранция за присъствено обучение.

В отворено писмо до институциите, подписано от 16 хиляди души, сред които учители и родители, се оспорва законността на задължителните маски, тестове и ваксинация в училищата и се настоява децата да ходят присъствено на обучение. 

"Да се обърнем към Закона за образованието, в който изрично се гарантира автономност на училищата и чрез тази автономност ние да можем заедно с родителските общности, педагогическите съвети да дискутираме съответните мерки, които са най-подходящи за децата", заяви учителят г-жа Шишкова.

Родители и студенти също настояват за присъствено образование, защото дистанционното има повече минуси от плюсове, казват те. 

"Липсата на каквото и да е подготовка у децата, липсата на социален живот, липсата на контакта учител-ученик, дискриминативен относно децата със специални образователни потребности, за децата без добра интернет връзка или устройства, които да им бъде проведено обучението", посочи Милко Божанков от "Българският род, обединен за децата".

На среща днес в Министерството на образованието бяха поканени асоциации и сдружения на родители и учители за обсъждане на новите мерки. Оказа се обаче, че не всички организации са поканени, което създаде напрежение. 

"Една група от организации, които са обвързани към 2 чуждестранни фондации са поканени, тези които са български и представят българския родител, не са поканени. Задължително трябва присъственото да е гарантирано, че ще го има, но ако родител избере да изтегли дистанционно - това е негов избор", смята Христо Лафчиев от "Български централен родителски комитет".  

Междувременно стана ясно, че децата в детските градини ще носят маски само по препоръка на лекар или родител.

Учителите и непедагогическите специалисти са задължени да носят маски в общите закрити части на сградата или при работа с повече от една група.

По възможност в двора трябва да се обособят зони за отделните групи. Комуникацията с родителите ще се осъществява предимно с електронни средства. 

Детските градини ще работят при всички сценарий с изключение на тъмночервен, при който само детските градини със 100% преболедувал или ваксиниран персонал. В този период ще се приемат само деца, чиито родители отговарят на същите условия или работят на първа линия.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК