МОН: Децата в градините ще носят маски само по желание на родителите

Препоръчва се възможно най-много дейности да се провеждат на открито

31.08.2021 | 13:40 Редактор: Елеонора Танева
МОН: Децата в градините ще носят маски само по желание на родителите

Децата няма да носят защитни маски за лице в детските градини, независимо от възрастта си. Такава ще се носи само при настояване от родителите или има медицинска препоръка. 

Това е посочено в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в детските градини, които Министерството на образованието публикува.

Учителите и непедагогическите специалисти са задължени да носят маски в общите закрити части на сградата и когато по изключение работят с повече от една група. В училищните автобуси маските са задължителни за възрастните, а за децата решаваща е преценката на родителите.

Препоръчва се възможно най-много дейности да се провеждат на открито, когато метеорологичната обстановка позволява това. 

При тъмночервения сценарий с над 500 болни на 100 000 души в съответната област могат да работят само детските градини със 100% преболедувал или ваксиниран персонал, припомнят от МОН. В този период ще се приемат само деца, чиито родители отговарят на същите условия или работят на първа линия. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК