Мангъров: Носенето на маски в клас е варварско, спрете вече с онлайн обучението

"Децата да тръгнат нормално на училище и да се спре с безсмислицата на онлайн обучението", призова епидемиологът

30.08.2021 | 16:22 Редактор: Жаклина Иванова
Мангъров: Носенето на маски в клас е варварско, спрете вече с онлайн обучението

"Децата да тръгнат нормално на училище и да се спре с безсмислицата на онлайн обучението", призова епидемиологът доц. Атанас Мангъров.

Пред медиите той определи нареждането да се носят маски в клас като безсмислено и варварско.

"Ваксините бяха създадени много бързо и натоварени с много очаквания. Една от най-оправните страни – Израел, получи разрешение или си издейства да получи ваксините на Pfizer при преференциални условия, като данните от ваксинацията да служат за едно мащабно клинично проучване. Към настоящия момент 65 на 100 от населението им е ваксинирано с две дози на Pfizer, над 20% са ваксинирани с трета доза. Това, приравнено към възрастното население, значи, че над 90% от тях са имунизирани. Вчера в Израел новите случаи на Ковид-19 са 7100. В България, която е на опашката на имунизираните срещу Ковид-19, за вчера случаите са 1700", каза епидемиологът.

"Това, което показват резултатите от Израел – ваксината не създава колективен имунитет. Оказа се, че ваксинираните могат да се заразяват, те се разболяват, може би не толкова тежко, колкото неваксинираните, но това не е много сигурно. Това, което отличава неваксинираните и ваксинираните е, че вторите карат заболяването по-леко", посочи доц. Атанас Мангъров.

Той  определи като безсмислени опитите за насилствено налагане на ваксинация на определени професионални групи от населението, тъй като и при наличие на имунитет способността да заразяваш другите остава. Епидемиологът подчерта, че решението за ваксиниране винаги трябва да е лично и да бъде предмет на свободен избор от страна на гражданите, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ.

"Четвъртата вълна от новия Делта вариант засяга децата и младите. Не направихме това, което трябваше в началото на първата вълна. Тя трябваше да се посрещне от младите, здравите и силните. Направихме обратното, скрихме ги, децата спряха да ходят на училище. В страните, които това не беше направено, като Швеция, този проблем го няма", коментира доц. Атанас Мангъров.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Защо бе,неразумний....Който казва истината за затвора ли е? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 1 година
Мангъров е закрачил към затвора май... Ако бяхме нормална държава, щеше да има вече дело, ама...нали си се знаем какви сме тук... Сигнализирай за неуместен коментар