Заради новите правила - не всички ученици ще имат откриване на учебната година

В клас няма смисъл от маски за малките деца, защото са с един учител, казват родители

08.09.2021 | 19:04 Редактор: Елеонора Танева

Учениците до 4 клас ще са без маски в час. Вече са готови правилата за новата учебна година, която ще започне присъствено. Тези от 5-12 клас ще носят задължително маски докато са в училище. 

Мая има син, който ще бъде във втори клас. Съгласна е, че малките ученици не трябва да са с маски в час.

"Не трябва да носят маски в класната стая, в коридора, до тоалетна – да. По време на излизане от един кабинет в друг – да. Но вътре за тези 40 минути, няма смисъл просто. Те така или иначе са си един клас и не им сменят госпожите", коментира майката.

Откриването на учебната година ще бъде в намален състав, за да няма струпване на много хора, посочиха от Министерството на образованието. А всяко училище трябва да реши кои ученици ще дойдат в училището на 15 септември. 

"За жалост, заради Ковид ситуацията, 1, 5, 8 и 12 клас ще бъдат присъствено на самата церемония. На останалите ще им раздадем по график учебниците, за да няма струпване", обясни организацията в 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" директорът Диян Стаматов.

Класните стаи ще трябва да се проветряват по 2 пъти на учебен час. Помещенията ще се дезинфекцират по два пъти на ден, а когато има случаи на заразени деца или учители, и по четири пъти на ден. Ще трябва да се се осигурят и дезинфектанти за ръце, поставени на видно място.

"Единственият казус разбира се е свързано с финансиране. Никакво друго притеснение нямаме, защото при големи пространства, каквито са в училището, което ръководя, това е един стабилен финансов ресурс", отбеляза Стаматов. 

Децата могат да са без маски в училищния двор, но ако между тях има разстояние от 1,5 м. Остава и възможността за тестване на учениците, при 90% съгласни родители. При поява на един или няколко симптома при дете - то се отделя от останалите в специално предназначено за това помещение, докато не се прибере у дома. Ако ученикът е положителен за Ковид-19, класът се поставя под карантина от 10 дни и минава на онлайн обучение. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК