Трескава подготовка след новината за присъствен старт на учебната година

Учениците ще излизат в грипна ваканция при висока заболеваемост

02.09.2021 | 18:50 Редактор: Тодор Петров

Училищата стартират новата учебна година присъствено. Това стана ясно днес при обявяването на новите ограничителни мерки. При неблагоприятни условия се обмисля учениците да излизат в грипна ваканция

Търговище вече е в "тъмночервената зона" по заболеваемост. Това обаче не спира родителите на ученици там да искат учебната година да започне присъствено. 

"Пожелавам си на себе си и на всички да сме здрави, да излезем от тази "тъмночервена зона". Но си мисля и вярвам, че ще започнем учебната година и ще я стартираме както трябва, тоест присъствено", сподели Анита Пенчева. 

В търговищкото първо основно училище "Христо Ботев" вече въвеждат извънредни мерки за първия учебен ден. Ще има дезинфектанти на всички входове и изходи, а учители ще дежурят, за да следят дали децата носят маски по коридорите. 

Началният учител в Русе - Тоня Радева, се готви да посрещне първи клас в Русе, където също има високи нива на заболеваемост. Казва, че е изключително развълнувана, но и притеснена за децата. 

"Специално за първи клас е много важно те да бъдат в стаята, на всяко дете да хвана ръчичката, да помогна да изпише буквичката и да се научи да срича. Защото друго е пред екрана, друго е, когато учителят е до ученика", категорична е тя.

Около 350 ученици ще прекрачат прага на русенското училище "Никола Обретенов". Направена е организация всеки клас да бъде на отделен етаж. 

"Никакви притеснения, усилено се подготвяме за началото на учебната година. Много се радваме, че ще бъде присъствено. Заредени сме с дезинфектанти, с антибактериални лампи и подготвяме в момента училището", увери директорът на ОУ "Никола Обретенов" в Русе Емил Тюлеков.

При много висока заболеваемост учениците ще излизат в грипна ваканция.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК