Последното място по ваксинация ни отрежда първото място по смъртност

Вече се чуват искания за оставката на Стойчо Кацаров

02.09.2021 | 13:33 Редактор: Елеонора Танева

Новите ограничения срещу разпространението на Ковид-19 ще важат от 7 септември до края на октомври. Въпреки това към момента плановете са учебната година да започне присъствено. Редица сектори обаче ще продължат да работят на по-ниски обороти, а някои дори ще бъдат принудени да затворят. 

Висок брой хоспитализирани и пациенти в интензивни отделения, нарастваща заболеваемост на 14-дневна база, нарастващ процент на положителните проби. Това налага въвеждането на новите ограничения срещу Ковид-19, които влизат в сила от 7 септември.

"Няма място за паника, ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрола ни", успокои здравният министър Стойчо Кацаров.


"Ниският процент на ваксинация, увеличаване на заболеваемостта, малкият процент хора, които имат имунитет, ни принуждава да наложим тези мерки", уточни проф. Мира Кожухарова.

До момента у нас има пълна доминация на Делта варианта на коронавируса и нисък процент на британския вариант. Това показват данните от Националния център по заразни и паразитни болести след секвениране на близо 10% от положителните проби у нас. 

"Делта вариантът заразява при по-ниска доза, прави по-висок вирусен товар при болните, по-рано започват те да заразяват. Един човек заразява между 6 и 8 души около себе си", уточни директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Според данните заразата се разпространява и сред много млади хора, но загубилите битката за живот продължават да са основно хора над 60-годишна възраст. Затова здравните власти препоръчват именно възрастните да се ваксинират. 

"Това е обратната страна медала за ваксинациите. Последното място по ваксинация ни отрежда първото място по смъртност", добави здравният министър.

Здравното министерство очаква становище от Европейската агенция по лекарствата за поставяне на трета доза ваксина. Ако то бъде положително, поставянето на бустерната доза ще започне възможно най-бързо за хората, които попадат в най-рисковите групи.

След обявяването на мерките три браншови организация поискаха оставката на здравния министър Стойчо Кацаров.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 1
Дудин
преди 2 години
А сиктер бе - къде бяхме по смъртност преди ерата "ковид" ? Пак първи , нали Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
Корупцията се разбер
преди 2 години
Израел има почти всички ваксинирани. Числата за корона изглеждат много по-лоши. Искаш да убиеш всички. Твърде много хора в света за елита. Война срещу хората. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Пълна лъжа! В България населението мре не от ковид, а от болести, но всички са причилсени като ковид. Сигнализирай за неуместен коментар