Здравното министерство с много важна информация за ваксините и Делта варианта

Нужни са две дози ваксина за ефективен имунен отговор срещу Делта

01.09.2021 | 11:01 Редактор: Здравко Черкезов
Здравното министерство с много важна информация за ваксините и Делта варианта

При хората, получили първа доза от ваксината срещу Ковид-19, имунизационният цикъл трябва да бъде завършен, за да се предизвика силен имунен отговор. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването по повод множество запитвания за случаи на заразени ваксинирани.

Навременното прилагане на втора доза от ваксините с двудозов прием значително намалява вероятността да не бъде предизвикан имунен отговор, категорични са от МЗ. По този начин ще се избегне появата на нови мутации на вирусните варианти, които имат нови способности (по-голяма заразност, по-тежко протичане). 

Цитирайки актуални проучвания, от МЗ уверяват, че наличните ваксини са ефективни срещу различните варианти на вируса:

"Проучвания от Обединеното кралство на ваксините Vaxzevria, с производител AstraZeneca, и Comirnaty, BioNTech/Pfizer, показват, че двете ваксини имат сравнително висок защитен ефект срещу вирусния вариант Делта в сравнение с Aлфа по отношение тежкото протичане на заболяването, включително хоспитализация."

При незавършен ваксинационен цикъл (с поставена една доза от ваксините с двудозов прием) ефикасността на ваксините срещу Делта варианта значително намалява – около 35% за двете ваксини по отношение тежкото протичане на заболяването.

"Завършената ваксинация е от съществено значение за постигане на добър защитен ефект", подчертават от МЗ.

"Ваксините срещу Ковид-19 предизвикват създаването на неутрализиращи антитела, както и на Т-клетъчен имунитет срещу различни дялове на spike-протеина на вируса. По този начин се предизвиква адекватен имунен отговор. В резултат на това различните мутации не оказват голямо влияние върху ефективността на ваксините. Тъй като всички одобрени в ЕС ваксини срещу Ковид-19 са кодирани за spike-протеина на базовия вирус, може да се предположи, че въздействието на мутациите върху ефикасността на ваксините е сходно", посочват от МЗ, цитирайки учени от института "Роберт Кох".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
доверие
преди 2 години
Пак празни приказки за наивници.... В отличника по ваксиниране -Израел, има над 11000 новозаразени на ден! Това говори много за ефективността на ваксините и бизнес-плановете на фармацевтичните фирми! Бяха обещали нови ваксини за новите варианти, но като се купува всичко, защо да си правят труда да променят производството? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
veneta56@abv.bg
преди 2 години
коя ваксина е най-подходяща при алергии към някои медикаменти, при свръхчувствителност към туберкулозен бацил и при съпруга ми - направена преди 2 год. операция на гръбначен прешлен с вкарване на игла и циментиране - може ли да се ваксинира и има ли опсност ? Може ли Пфайзер? Сигнализирай за неуместен коментар