МЗ посочи как да лекуваме Ковид-19 с "Ремдесивир"

Препоръчително е медикаментът да се прилага в първите 5-7 дни от разболяването

30.08.2021 | 17:05 Редактор: Елеонора Танева
МЗ посочи как да лекуваме Ковид-19 с

От Министерството на здравеопазването съобщиха в кои случаи е удачно лечението с "Ремдесивир" при установен Ковид-19. Медикаментът се препоръчва основно при пациенти в началото на заболяването – в първите 5-7 дни, когато е налице вирусна репликация.

При разпространения сега Делта вариант този период е 3-6 дни. 

"Пациентите обикновено биват хоспитализирани около 7-10 ден от началото на заболяването, когато включването към терапията на противовирусен медикамент, какъвто е  "Ремдесивир", не е оправдано. При немалко от пациентите има и конкретни противопоказания за прилагането на този лекарствен продукт". Това пише проф. Татяна Червенякова, координатор на Експертния съвет по специалност "Инфекциозни болести", в становище, изпратено до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Проф. Червенякова отбелязва, че "Ремдесивир" трябва да бъде прилаган в посочения период при лица с диабет, автоимунни, онкологични и придружаващи заболявания, при които пациенти се очаква коронавирусната инфекция да протече по-тежко.

В становището се посочва още, че е необходимо прецизиране на лечението на пациенти с Ковид-19 с "Ремдесивир", като трябва да се взима предвид времето на прилагането му и рискът от прогресиране на заболяването. При пациенти с тежко протичане на коронавирусната инфекция се развива системен възпалителен процес, който води до полиорганна недостатъчност. За да се предотвратят или смекчат тези хипервъзпалителни процеси, в лечението трябва да бъдат включени кортикостероиди, информират експертите от МЗ. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК