Проф. Мурджева: Не е задължително преболедувалите да си слагат и двете дози ваксина

Прекаралите тежко коронавируса образуват повече антитела, които обаче са по-слаби

08.09.2021 | 17:01 Редактор: Елеонора Танева
Проф. Мурджева: Не е задължително преболедувалите да си слагат и двете дози ваксина

След прекарана лека форма на Ковид-19 неутрализиращи вируса антитела има и 6 месеца след преболедуването. Това показва проучване на Университета в Копенхаген. 

"Любопитен факт е, че преболедувалите мъже продуцират повече антитела срещу рецептор-свързващия домейн на шипчестия протеин на вируса от преболедувалите жени", съобщи проф. Марияна Мурджева в интервю, публикувано във Facebook страницата на Министерството на здравеопазването.

Според проучвания хоспитализираните болни произвеждат по-голямо количество антитела, но те са по-уязвими от нови варианти на вируса в сравнение с тази на преболедувалите без симптоми или с леки признаци. Последната група образуват по-малко антитела, но са по-защитени от повторна инфекция. 

Проучвания по света и у нас показват, че имунният отговор след ваксиниране срещу Ковид-19 започва да намалява след 6-я месец, а след преболедуване може да трае и повече от година. 

Проф. Мурджева уточнява, че преболедувалите не е задължително да си поставят две дози ваксини, защото срещата с причинителя на заболяването след първа доза играе роля на подсилваща имунизация и подпомага изграждането на по-напрегнат имунитет. 

Ако преболедувалият е неваксиниран и е под 65 години, без имунен дефицит, 6 месеца след преболедуване една доза от ваксините при двудозов режим е достатъчна

Също така, има данни, че "дългият" Ковид-19 синдром с признаци на лесна умора, главоболие, безсъние, задух се подобрява след ваксиниране.  Предполага се, че ваксината пренасочва имунния отговор към вируса и остатъчната инфекция, която вероятно е в основата на тези симптоми. 

Няма данни все още за трайността на имунния отговор след еднодозово ваксиниране на преболедували.  

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК