България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Момеков: Некомпетентни хора не спряха да говорят глупости против ваксините

"Ако използваме "Ремдесивир" широко, ще създадем дефицит за хората, при които лекарството подарява живот", каза той

08.09.2021 | 09:05 Редактор: Искра Ангелова

Ново проучване показва, че израелско лекарство лекува 93% от пациентите с тежък Ковид-19 в рамките на няколко дни. А междувременно стана ясно, че "Ремдесивир" не се препоръчва при лечение на лек и средно тежък Ковид-19.

"Пациентите, при които няма необходимост от добавяне на кислород, той не е показал никакви ползи, а и това е лекарство, което се прилага венозно и има някои странични ефекти. Съотношението полза-риск е положително при хората, които са попаднали в болница, имат нужда от добавяне на кислород, но не чрез инвазивна апаратна вентилация", каза председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че това е скъпо лекарство и трябва да се използва само там, където клиничните проучвания са показали ползи.

"Ако пациентът по една или друга причина попадне в болницата отвъд 10-ия ден от проявата на симптомите, използването на антивирусни препарати е абсолютно безсмислено. Прекомерната употреба на "Ремдесивир" може да доведе до дефицити в момента, в който болниците станат задръстени. Може би не сме далеч от този период. Това означава, че ако го използваме широко - ние ще създадем дефицит за хората, при които това лекарство наистина подарява живот", подчерта проф. Момеков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна още, че у нас се даде страхотна медийна изява на некомпетентни хора, които не спряха да говорят глупости против ваксините. 

А по думите му в момента Израел стартира проучване за лекарството, което ще бъде в няколко страни. 

"То ще бъде провеждано в Грузия, Израел и на още 1-2 места. Втората фаза е проведена в Атина заради малкия брой пациенти. Проучване на Фаза 1 и 2 не означава нищо и не знам защо ги четат и медиите. Това са пресрелийзи, но когато разделим една група хора на плацебо и новото лекарство, ще разберем какво прави то. Зад проучването на другите 5 вида лекарства не стоят малки изследователски групи, а стои Big Pharma", допълни той.

Проф. Момеков сподели, че проучванията на "Ремдесивир" са обхванали популация от 8 000 души.

"В момента израелската група стартира Фаза 3 със 150 човека. Безкрайно малко. 150 души - можем да подскачаме от радост, когато се касае за рядка болест. Фаза 1 е върху 30 човека, Фаза 2 им е върху 90, но и техните твърдения, че това ще бъде евтино лекарство, лично за мен може би цената в различните части на света е различна. Ако за Израел е евтино, за Бангладеш няма да е", посочи експертът.

Проф. Момеков се учудва как хората пият неща, за които все още няма данни, но ги е страх от ваксините.

"Ваксината те предпазва от попадане в болница и нищо не може да я замени. Още повече, че тя се поставя в делтоидния мускул на пациента. А срещу това нещо държавата е инвестирала немалко пари. Но пак е по-евтино от попадането в най-скъпия хотел, наречен болница. Никой не може да те задължи да се ваксинираш, аз съм против опитите да се вменява задължителна ваксинация", категоричен е професорът.

Той припомни, че сме на последно място по ваксинация и на челно място по смъртност. 

Проф. Георги Момеков смята, че в Израел рано или късно ще се стигне до момент, в който всички, които попадат в болница, ще бъдат ваксинирани.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Вярно е, дава се публичност на кой ли не.. Сигнализирай за неуместен коментар