МЗ: Протестите няма да спрат Ковид-19, нито ще намалят починалите

От министерството са категорични, че компенсации за ресторантьорите трябва да има

07.09.2021 | 16:53 Редактор: Елеонора Танева
МЗ: Протестите няма да спрат Ковид-19, нито ще намалят починалите

От Министерството на здравеопазването излязоха с позиция във връзка със заявката на ресторантьорския бранш за гражданско неподчинение заради ограниченията, които вече са в сила. 

От МЗ уточняват, че мерките са въведени след задълбочено обсъждане на всяка една от тях с членовете на Експертните съвети.

"Категорично смятаме, че засегнатите от мерките физически и юридически лица трябва да бъдат обезщетени и компенсирани за наложените им ограничения и това е позиция, заявена многократно от правителството. В МЗ постъпиха над 40 становища, съдържащи предложения за компенсаторни механизми за засегнатите от ограниченията лица, които предложения са препратени до министерствата на финансите, на икономиката, на туризма и др., в чиито сектори има въведени ограничения, с цел планираните мерки да бъдат съобразени доколкото е възможно и с тези конкретни предложения", пише в позицията на здравното министерство.

И припомнят, че противоепидемичните мерки са внимателно прецизирани и са по-меки от тези, които се прилагат в редица други страни.

"Протести няма да спрат разпространението на вируса, нито ще намалят броя на хоспитализациите и починалите от Ковид-19", завършва позицията на Министерството на здравеопазването.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК