България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Министър Денков: Локални решения за присъствено обучение, образованите разбират ползата от ваксините

Делта вариантът разболява децата, има и фатални изходи, алармира той пред Bulgaria ON AIR

26.08.2021 | 09:06 Редактор: Тодор Петров

При 10% заразени ученици ще се преминава към онлайн обучение. Маските ще са задължителни и за малките ученици, съобщиха от Министерството на образованието.

"В затворени пространства задължително трябва да се носят маски. Където сме в "тъмночервената зона", няма как учебната година да започне присъствено. За първокласниците в двора ще има тържество, така че да запомнят с хубаво този ден. В "червените" и "жълти зони" има различни варианти. Навсякъде, където има възможност, годината ще започне присъствено. Локално ще се гледа каква е епидемичната ситуация и ще се взимат решенията. Преминаването в онлайн обучение става със заповед на министъра на образованието", заяви образователният министър проф. Николай Денков пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че присъственото обучение е много по-добро по отношение на преподаване на материала и за социализацията на децата.

Искането на част от учителите децата да бъдат тествани за коронавирус всяка седмица предизвика бурно недоволство сред родителите.

"Трябва да гледаме какво е полезно, а не какво предизвиква недоволство. Единият вариант е, когато дете покаже признаци на заболяване, да се тества веднага, за да разберем дали е Ковид-19 или е нещо друго. Вторият вариант е, ако родителите са съгласни, всяка седмица да бъдат тествани децата и да бъдат изолирани, ако се появи огнище. За това трябва разрешение на родителите. Директорите ще организират такова допитване. Ще осигурим безплатните тестове", обясни проф. Денков в "България сутрин".

И подчерта, че ще държат максимално дълго време в училище децата от първи до четвърти клас. При по-големите класове зависи от конкретната ситуация.

"Ще се опитаме поне 50% от времето децата да учат присъствено", изтъкна образователният министър.

Той подкрепя напълно заповедта на ректора на Медицинския университет в Пловдив, в която се казва, че задължително условие за достъп до присъствени упражнения е представянето на сертификат за ваксинация, за преболедувал или отрицателен PCR тест.

"Става дума за практически обучения в болници. Колегите не могат да си позволяват да дойде студент, който да зарази болните им. Делегирали сме правата на университетите да решават казусите според конкретните си особености. Това е прекрасен пример за правилно решение", коментира проф. Денков.

По думите му учителите са едно от съсловията с висок процент на ваксиниране.

"Моят призив винаги е бил, че хората трябва да се ваксинират. Хроничното заболяване не е довод срещу ваксинирането. Имаше и други призиви, затова хората имат големи колебания. Ваксинирането предпазва от тежко заболяване и фатален изход", подчерта министърът.

"В доста страни заложиха задължително ваксиниране на медицинските служители и учителите. За да работи една мярка, трябва да има обществена подкрепа. Все още в България няма обществена подкрепа по отношение на задължителните мерки. Имаше една анкета, 95% от учителите бяха категорично против задължителното ваксиниране", каза още проф. Денков.

"Има страни, в които 20-30 до 50% в определени възрастови диапазони децата и младежите се ваксинират, именно защото по-добре образованото общество разбира ползите от ваксините. За съжаление, в България около 1% е ваксинацията на децата. Трябва да отидем поне на 20-30%, за да има съществен ефект. Делта вариантът разболява децата, има и фатални изходи. Има статистика на УНИЦЕФ за фаталните изходи при възрастовата група до 20 години", заяви образователният министър.

От МОН ще изчакат напредването на учебната година, след което имат готовност за удължаването ѝ и за промяна на учебните планове. Липсвали са около 44 хил. устройства за онлайн обучението, но те вече са поръчани и ще пристигнат през септември-октомври.

Детските градини са заложени да работят при всички условия, освен при "тъмночервената зона". Ако съставът е ваксиниран или преболедувал, детската градина може да работи за деца на ваксинирани родители, стана ясно от думите на министъра.

Проф. Денков отклони въпроса дали би останал министър в следващото правителство.

Гледайте целия разговор във видеото:

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години