Преминава се към онлайн обучение при 10% болни ученици

"МОН прави възможното всички първокласници да празнуват първия си учебен ден в училище", посочи образователният министър

24.08.2021 | 17:35 Редактор: Жаклина Иванова

При 10% болни ученици ще се преминава към дистанционно обучение. По-малко от месец преди началото на учебната година образователното министерство представи плана си за действие на прага на четвъртата Ковид вълна.

"Министерството на образованието и науката (МОН) прави възможното всички първокласници да празнуват първия си учебен ден в двора на училището. В това отношение може да ни попречи само тъмночервеният сценарий, при който 14-дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 000 души на областно или национално равнище", заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков след заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование.

Социалните партньори приеха единодушно предложените от МОН четири сценария за действие при различните равнища на заболеваемост. Те дадоха и някои конструктивни предложения, които ще бъдат взети предвид при изготвянето на заповедта на министъра за изпълнение на насоките.

Министър Денков подчерта, че как ще започне учебната година на 15 септември все още е рано да се каже. Това ще зависи от нивата на разпространение на заразата към онзи момент.

"Имаме разписан механизъм за реакция при всяка ситуация. Едно от основните предимства на разработените насоки е, че дават голяма гъвкавост според заболеваемостта в конкретните села, градове, общини и области. Ето защо на едни места началото може де е присъствено, на други – в електронна среда. Това зависи също от размера на училището и възможностите за спазване на противоепидемичните мерки", каза министърът.  

МОН ще се съобрази с получените днес указания на Министерството на здравеопазването (МЗ) за корекции в първоначалния вариант на насоките.

Сред най-важните от тях са задължителното носене на маски от всички възрастни, независимо дали са ваксинирани или не, както и минаването към обучение от дистанция при 10% заболели ученици, съобщиха от МОН.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК