Учители масово отказват да се ваксинират, страх ги е от странични ефекти

Едва малко над 20% от учителите в Югозападна България са се имунизирали

25.08.2021 | 13:36 Редактор: Жаклина Иванова

Притеснения около старта на учебната година в Благоевградска област. Училищата са в готовност за присъствено обучение, но повечето учители отказват да се ваксинират. Директорите в областта продължават с опитите да убедят преподавателите да се имунизират срещу Ковид-19.

Едва малко над 20% от учителите в Югозападна България са си поставили ваксина срещу Ковид-19. Останалите отказват да го направят, защото се страхуват от странични ефекти.

"Парадоксалното е, че го имаше този процес на притеснение на нежелание на обучение на ученици в присъствена форма. Парадоксът е, че може би точно тези учители сега проявяват нежелание да предприемат едно действие, което ще гарантира живота и здравето както на самите тях, така и на околните", сподели началникът на РУО - Благоевград Ивайло Златанов.

Според директора на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград, тенденцията за отказ от ваксинация сред колегите му е тревожна и застрашава присъствената форма на обучение.

"Това е начинът да учим присъствено. Това обучение е полезно за децата и ние сме длъжни като отговорни хора да се ваксинираме", каза директорът на НХГ "Св.св Кирил и Методий" Марин Митов.

Притеснения има и сред родителите. Виктория е майка на четвъртокласник и се надява тази година децата да ходят на училище.

"Губят връзка, свикват да стоят вкъщи, не желаят толкова много да излизат навън да играят. Със сигурност са по-слаби показателите, то се вижда вече. Моето дете 2-ри и 3-ти клас беше почти изцяло онлайн. Вижда се как това се отразява на знанието им", обясни тя.

Надеждите на инспектората по образование в Благоевград са до 15 септември процентът ваксинирани учители значително да се покачи.

"Предвиждаме в началото на месец септември на едно предварително онлайн събиране с директорите на училища отново и отново да апелираме. Все пак до 15 септември има достатъчно време, ако не да приключи, то поне да стартира процесът на ваксиниране", коментира  Ивайло Златанов.

В зависимост от ситуацията училищата в областта са готови и за преминаване към онлайн обучение.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Дончо
преди 2 години
Няма кой да гледаа децата и работата, и училището е зле Сигнализирай за неуместен коментар