България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румен Петков: Депутатите пазят себе си, ДБ води продажна политика

"Не се занимават с Джамбазки, за да не се занимава някой с тях", посочи той

19.08.2021 | 08:26 Редактор: Тодор Петров

Темата за полицейското насилие след появилите се скандални кадри от протестите взе превес в последните дни. Казусът предизвика остри реплики и обвинения в Народното събрание.

"Политически ход е непоказването на другите кадри, в които депутат замеря мирни граждани с пиратки и ги залива със студена вода - Ангел Джамбазки. Имаме много скъсяваща се памет. Когато парламентът крие депутати... Тези депутати пазят себе си. Тези хора за какво протестираха - за да имат недосегаеми депутати? Хаджигенов, Бабикян, тези хора не се занимават с Джамбазки, за да не се занимава някой с тях", заяви бившият министър на вътрешните работи Румен Петков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това Народно събрание не поставя въпроса за Висшия съдебен съвет, защото не иска прокуратурата да се занимава с тези, които са нарушавали закона. 

"Христо Иванов и Хаджигенов много добре знаят, че изтича мандатът на председателя на Касационния съд и че този ВСС ще избере следващия председател на Касационния съд", подчерта Петков в студиото на "България сутрин".

Според него не само полицейските служители, а всички, които са извършили престъпления, трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона. 

"Пазят себе си от правораздаване, не искат да пазят децата ни. Защо председателят на НС не покани тази 75-76-годишна женица, на чиято глава падна пиратка и оглуша? От страх жената падна и контузи крака си. Парламентарната комисия няма да постигне никакви резултати, тя пази депутатите. Протестите бяха точно срещу недосегаемостта. Грозен е фактът, че парламентът не иска да види процеса като цяло", категоричен е един от лидерите на АБВ.

Петков е категоричен, че проблемът не е в законодателството, а в нашия манталитет. 

"Важно е законите да се спазват. Когато казваме, че министър може да бъде с двойно гражданство и това не ни интересува, ние газим Конституцията. Когато не се занимаваме с депутата, който замеря с пиратки мирните граждани, казваме, че има недосегаеми, за които законът не важи", настоя той.

Петков е на мнение, че страната ни трябва да има правителство, въпреки че виждаме омраза между партиите.

"Поведението на г-жа Нинова и парламентарната група, в която сме и ние, е най-адекватно. Тя е тази, която може да води диалога. Останалите трябва да разберат, че интересът на обществото е формиране на правителство, което да има 6-8-10 приоритета. Тези приоритети да имат срок. Нека да създадем усещане в гражданите за стабилност и държавност", призова гостът в студиото.

Според Петков, лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов "иска да набута всички при ГЕРБ". 

"БСП трябва да получи третия мандат. Ръководството на парламентарната група и сега води диалог с останалите, за да се формира правителство. И от ИТН, и от БСП обявиха, че са се договорили по 90% от приоритетите. Очевидно е, че ДБ води много продажна политика. Не вършат нищо в Народното събрание. 10 минути са необходими на НС да извади звеното за защита на свидетели от подчиненост на главния прокурор и да го върне в Министерството на правосъдието", заяви още той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 2 години
Откъде изскочи сега пък този...? Сигнализирай за неуместен коментар