Прокуратурата: Гешев не може да отчита дела за полицейско насилие, ще наруши Конституцията

Даването на информация по конкретното дело е от компетентността единствено на наблюдаващия прокурор

18.08.2021 | 13:15 Редактор: Елеонора Танева
Прокуратурата: Гешев не може да отчита дела за полицейско насилие, ще наруши Конституцията

Явяването на главния прокурор във Временната комисия, която разследва случаите на полицейско насилие, би представлявало нарушение на Конституцията на Република България. Това информират от пресцентъра на Прокуратурата.

Отправено е искане главният прокурор Иван Гешев да предостави на парламентарната комисия "всички данни за образувани досъдебни производства срещу протестиращи граждани", материали от конкретни досъдебни производства, наблюдавани от Специализираната прокуратура, включително събрани чрез специални разузнавателни средства и класифицирани по съответния ред.

"В прокуратурата не се води статистика по посочения в писмото на народния представител Николай Хаджигенов признак "досъдебни производства срещу протестиращи граждани" и не би могло да се предостави такава информация. Събирането и обобщаването на информация по подобни признаци би представлявало нарушение на конституционно признатите права на българските граждани", пише в позицията на държавното обвинение.

И уточняват, че даването на информация по конкретното дело е от компетентността единствено на наблюдаващия прокурор. Изключения от тази забрана са недопустими, включително и за главния прокурор. Той нито има правото, нито разполага с исканата информация. Противното би представлявало извършване на нарушение от негова страна на българското законодателство, добавят в позицията си от ПРБ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК