България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Не са чудовища" е третата стихосбирка на младия поет Никола Петров

Основната тема в нея е свързана с паметта и спомена

17.08.2021 | 09:33 Редактор: Елеонора Танева

"Не са чудовища" - така се казва третата стихосбирка на младия поет Никола Петров. За неговата поезия преводачът Нева Мичева казва, че е направена от диалози наум. 

"Заглавието "Не са чудовища" е част от стих, който е включен в книгата. Тази фраза препраща към злото, което не винаги е очевидно и осъзнато. Понякога е прикрито и от самите нас. И изниква въпросът, ако злото не е осъзнато, осъзнаваме ли ние самите на какво сме способни", заяви поетът Никола Петров в студиото на "България сутрин".

36 стихотворения са включени в третата стихосбирка на поета. Основната тема в нея е свързана с паметта и спомена. 

"Никой не знае в кой момент ще го връхлети вдъхновението. А един автор дали избира темите си е като въпросът за яйцето и кокошката, защото може да се окаже, че темите избират автора, а не той тях", обясни Никола Петров пред Bulgaria ON AIR. 

Той пише стихове от втори, трети клас. 

"Това е естествен импулс, както едно дете хваща молив и започва да рисува, така е при поетите - идва им отвътре и започват да пишат", сподели поетът.

И разказа как поезията му е помогнала да преодолее сценичната треска.

"Аз имах силна сценична треска и това да си запомня стихотворението и да го кажа ми помогна да я преодолея. Рецитирането изисква контрол на дишането и концентрация. Когато си пред публика, без белия лист, имаш визуален контакт с публиката, което е много хубаво. В момента се чувствам удобно на сцена", добави Никола Петров. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК