България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нова книга на проф. Петър Стоянович ни среща с непознатия Фердинанд

Най-златното време на България, тогава ставаме европейци, каза историкът

13.07.2021 | 09:23 Редактор: Тодор Петров

Непознат досега прочит на важни документи и факти от детството и юношеството на Цар Фердинанд до стъпването му на българска земя. Това ни предлага в новата си книга историкът проф. Петър Стоянович.

"Докато не се завреш в детството и юношеството на пациента, няма как да разбереш голяма част от неговото развитие впоследствие. Предопределят голяма част от подготвеността на човек за по-сетнешни мисии. Фердинанд е талантлив, странен и разглезен представител на общоевропейската аристокрация. Неговата майка - Клементина, е крайно амбицирана да подготви този човек за много висша длъжност. Връзката с България започва чак през декември 1886 г. През останалите 20 и няколко години той се подготвя за нещо голямо", разказа той пред Bulgaria ON AIR.

Досега не е имало особено голямо изследване и не знаем доста неща за Фердинанд, стана ясно от думите на проф. Стоянович. Ровейки из архивите, той вади на светло част от произхода на Фердинанд, неговото военно досие, връзката с неговата майка.

"Най-малкият и най-талантливият става аватар на майка си. Тя е кралска дъщеря и инвестира в България толкова пари, колкото нито един български поданик не е инвестирал - милиони златни франкове. Влизат в България в сгради, локомотиви, благотворителност... С типичната ни българска душа не сме благодарили дори с наричане на някой централен булевард на нейно име", посочи проф. Стоянович в "България сутрин".

"Българите сме абсолютно лишени от светлосенки и нюанси. Дайте да видим дали нещо е добро за България. Има време да го намразим винаги. Наследили сме неговия негативен образ, трябва лека-полека да бъде променен. Не защото харесваме личността на цар Фердинанд. А защото това е едно време от 1887 г. в продължение на 25 години, които са най-златното време на България. Тогава ставаме европейци и след това спряхме да бъдем европейци", обясни историкът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
БЪЛГАРИН
преди 1 година
Този *** не спря да плюе по българите. Хубаво, книга за Фердинанд, но защо този тъпашки нихилизъм. Преди 1944 г. днешния бул. "Александър Стамболийски" се е наричал "Княгиня Клементина", имало е и булевард Фердинанд. Тези имена ги смениха комунистите, не българите. Днешната Монтана се казваше Фердинанд до комунистическия преврат. А защото българите винаги са били европейци си избраха този принц, без да им го налага никой, даже напротив. Сигнализирай за неуместен коментар