Към историята: Пета градска болница отново ще носи името "Княгиня Клементина"

Тя поема грижите за цялото изграждане, обзавеждане и функциониране на лечебното заведение

03.05.2021 | 08:06 Редактор: Тодор Петров

Пета градска болница отбелязва 130 години от своето създаване с поглед към историята и отдаване на почит към княгиня Клементина, която е най-големият дарител на лечебното заведение. Столичният общински съвет прие решението за връщане на първото име на лечебното заведение - "Княгиня Клементина", името което носи в продължение на 57 години след създаването. 

В края на XIX век в младото Княжество България се наблюдава бурен икономически растеж. Католическият мисионер Тимотей Строна поема инициатива за построяване на болница, която да поеме грижите за болни чуждестранни работници и специалисти, пребиваващи в София. 

Софийският общински съвет отпуска парцел за лечебното заведение. Започва набиране на средства за строеж, но без успех. Тимотей Строна се обръща за финансова помощ към майката на българския княз, а по-късно цар - Фердинанд I, княгиня Клементина, уважавана хуманистка и благодетелка в редица европейски държави. 

"Това е част от историята на града, това е една от първите болници в града, важно е за историческата памет. Да помним това, което се е случило в града, да помним това кой е помагал в различни периоди. Историческите събития и паметта са нещо много важно за нашето настояще и за нашето бъдеще", посочи зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

Княгиния Клементина поема грижите за цялото изграждане, обзавеждане и функциониране на болницата до смъртта си през 1907 година. Болницата е построена в рамките на една година – кратък срок, неповторен в нашата строителна история на болница. Едва 10 години след създаването, в болницата са лекувани 858 лежащо болни и са извършени 372 операции на високо оперативно ниво. 

Княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска вплита в себе си двете последни династии на френския трон – Бурбоните и Орлеаните. Дъщеря е на последния френски крал – Луи-Филип. Благодетелката не щади своите средства, щедро дарява български училища, болници, забавачници, благотворителни организации и дружества. Благодарение на даренията на Княгиния Клементина и царица Елеонора през 1885 г. е основан и българският Червен кръст.

"Трябва да кажем също, че френското кралско семейство, Орлеанското семейство, са били заможни, така че е нормално, ако човек разполага, да задели нещо и за благотворителност.  Няма специфично или специално време за дарение или за благотворителност, винаги е добре дошла", коментира Симеон Сакскобургготски.

Международна католическа болница "Княгиня Клементина" отваря врати на 4 юни 1891 година. Там първата си глътка въздух поема и правнукът на Княгинята - Негово Величество Симеон II, който до днес пази спомени от лечебното заведение.

"Беше католическа клиника и сестрите бяха монахини. Аз ги помня като дете ние ги наричахме клементинките. И те идваха тук веднъж в годината, майки ми ги канеше на чай", спомни си Цар Симеон II.

През 1949 година болницата е национализирана и до 90-та година се е казвала "Първа обединена работническа болница". От 1990  до 18 март тази година се казва Пета многопрофилна болница за активно лечение. Днес, 130 г. след създаването, по идея на директора на лечебното заведение възстановява оригиналносто си име Многопрофилна болница за активно лечение "Княгиня Клементина". 

Предстои процедура по създаване на барелеф на княгиня Клементина пред лечебното заведение. Обликът ще бъде съгласуван с Негово Величество Цар Симеон Сакскобургготски.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Български офицер
преди 2 години
Горната статия е абсолютна лъжа-дезиформация Обществеността на гр. София - не отговаряща на Истинските Исторически факти ! Срам и ПОЗОР за т.н. " Цар " Симеон ........ако Н.В. Борис Трети знаеше какви ще ги върши синът му би се обърнал 1 000 пъти в гроба ....! Сигнализирай за неуместен коментар