Проф. Ана Кочева: Стихотворение на Ботев се превръща в македонска народна песен без автор

„Не плачи, майко, не тъжи“ е подложена на „препеване“ в Македония, каза тя за Bulgaria on air

08.02.2021 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Международен екип издава „Бяла книга за езиковия спор с РС Македония”, която ще излезе на различни езици. Тя показва исторически факти, които са останали в страни от общественото внимание. В книгата има информация, че репресиите срещу наши сънародници в РС Македония не само че не са останали в миналото, но продължават и до ден днешен. За изданието разказват Владо Тренески /Владо Треневски/, журналист от Охрид и проф. Ана Кочева от Института по български език към БАН

„Всички съавтори на книгата са българи – от Западните покрайнини, от Македония, от Албания. Тя е готова, вече е в печатницата и до няколко дни ще излезе на пазара. Отделно от това, че ще бъде издадена на български, тя ще бъде адаптирана към македонската книжовна норма – не казвам преведена, а адаптирана. Не е на чужд език – също е на български, но това е формулировката. Освен на български, ще бъде преведена на английски, на немски, на испански, на португалски и на албански език“. Това каза за предаването „Брюксел 1“ Владо Тренески, журналист от Охрид.

Какво става с българските книги във Вардарска Македония след 1944 г., когато се създава т. нар. „македонски език“?

„Българските книги автоматично стават забранени за притежаване, а камо ли за четене“, категоричен е Владо Тренески.

Проф. Ана Кочева от Института по български език към БАН допълва информацията.

„Друга част от българските книги са подложени на чудовищна манипулация и има съдържателна подмяна. Те започват да се представят като македонски книги. Ако братя Миладинови все пак са българи от Македония, то Христо Ботев е подложен на „препеване“ в Македония и неговото „Не плачи, майко, не тъжи“ се превръща в македонска народна песен. Без автор!“, каза проф. Ана Кочева от Института по български език към БАН.

Цялото интервю гледайте в предаването „Брюксел 1“ от 6 февруари, от 17.30 часа, по Bulgaria on air!