България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Евродепутат от БСП: Ако кадрите се бяха появили преди година, ГЕРБ щяха да бъдат пометени

Българите вярват в европейските институции, убеден е Петър Витанов

16.08.2021 | 08:40 Редактор: Елеонора Танева

Евродепутатът от БСП Петър Витанов ще сезира европейските институции заради кадрите с полицейско насилие от протестите миналото лято.  Всеки опит тези кадри да бъдат прикрити и да не им се обърне необходимото внимание биха имали тежка щета върху държавата. 

"Още днес, с първите сводки на посланиците към техните външни министерства, това ще е тема номер едно. Няма кой да остане безучастен, това е садистично варварско насилие. Мога да се възползвам от своите правомощия като евродепутат, българите вярват в европейските институции", уточни Петър Витанов в студиото на "България сутрин".

И добави, че очакваме бързи и спешни мерки и от българските власти.

"МВР и Прокуратурата трябва да изпратят на съд изпълнителите и провокаторите. Всеки един изпълнител на такъв тип поръчка ще се замисли преди да го направи. Полицаите нямат обозначителни номера, както се изисква по закон, от което прозира преднамерено беззаконие. Обясненията на бившите управляващи по случая са противоречиви", заяви евродепутатът.

Според него има много нарушения и при изготвените доклади от разследванията, свързани с полицейско насилие до момента. 

"Ако тези кадри се бяха появили преди една година, правителството на ГЕРБ щеше да бъде пометено. Един човек 12 г. ни обясняваше как всичко в държавата зависи от него. Нямам как хората да не провиждат точно него зад полицейските палки и щитове.", убеден е Петър Витанов. И добави, че всеки, който твърди, че не вижда полицейско насилие, олицетворява беззаконието. 

Витанов коментира и актуалната политическа ситуация в страната след провала на първия мандат за съставяне на правителство.

"Надявам се да има развитие при връчването на третия мандат. Ако някой би могъл да върне на масата на преговорите ИТН, без които едно правителство не може да съществува, това са БСП. Ние единствени можем да си говорим с всички останали партии. БСП извървя дълъг път от партия на статуквото, несправедливо обвинена, тя се превърна в партия на промяната, в търсен партньор", заяви Витанов Bulgaria ON AIR.

Той не е оптимист, че ще има успешно реализиран трети мандат, но има надежда, че може интересите на България ще бъдат изведени над партийните. Като за целта са необходими компромиси.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК