Парламентът ще заседава извънредно във вторник заради полицейското насилие

Младен Маринов твърди, че именно той е наложил част от наказанията на полицаи след насилието

15.08.2021 | 13:51 Редактор: Юлия Христова

Председателят на парламента Ива Митева свика извънредно заседание на парламента заради кадрите с полицейско насилие по време на миналогодишните протести. Предвижда се да бъде изслушан вътрешният министър Бойко Рашков, а от "Демократична България" ще внесат искане за изслушване и на главния прокурор Иван Гешев.

Председателят на народното събрание Ива Митева свиква извънредно заседание на парламента, тъй като изгледала кадрите с полицейското насилие по време на миналогодишните протести цитирам "с възмущение, болка и тревога". С позиция в социалните мрежи излязоха бившите вътрешни министри.

Младен Маринов написа, че никога не е укривал престъпление. И ще съди народните представители, които твърдят това.  И призова темата да не се използва за нагнетяване на напрежение и омраза. Христо Терзийски също се обърна през Facebook профила си. Бившият вътрешен министър пише, че именно той е наложил част от наказанията на полицаи след насилието. И също призова случаят да не се използва за разчистване на сметки. Повечето политически партии реагираха остро.

"Има едно замитане от страна на прокуратурата, има едно замитане от страна на Борисов, защото какво означава двамата министри, които са отговорни, да ги направиш депутати", обяви Христо Иванов от ДБ. 

"Не е достатъчно, че Христо Терзийски и Младен Маринов вече не са министри. Днес са депутати от ГЕРБ! Днес Борисов мълчи за този позор и цяла година го кри", заяви председателят на ПГ на ИБГНИ Мая Манолова.  

Слави Трифонов също заяви, че отговорност носят бившите управляващи. От ГЕРБ обаче съзряха заговор, че кадрите се повярват точно в този момент. 

Евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО, които управляваха в коалиция с ГЕРБ, потърси и отговорност от организаторите на портретите. 

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев се усъмни дали правораздавателната система може да се справи. 

"Това според мен трябва да се действа директно през прокуратурата и през съда. Става въпрос за очевидно нарушаване на права и то в политически протести, не вижда даже основание да се говори, трябва да се действа веднага", каза той. 

По случая вече работи и прокуратурата. 

Вижте повече по темата в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК