България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Андрей Марков: Човечеството е оцеляло благодарение на ваксините, нямаме време да чакаме

"Ваксината намалява смъртността и тежката хоспитализация", каза той

09.08.2021 | 08:33 Редактор: Десислава Атанасова

България ускори ваксинацията с 13,7% за 10 дни и вече броят на хората у нас със завършен цикъл на ваксинация към 5 август е 1 020 327. Това показва анализ на Българска болнична асоциация. Има ли шанс да наваксаме изоставането при имунизацията и да преминем по-леко през четвъртата вълна?

Ако продължава с този темп, няма да можем да оцелеем. Възрастните, а и по-младите - започнаха да губят битката. Това заяви в "България сутрин" Андрей Марков, заместник председател на Българската болнична асоциация.

"Забелязваме едно безхаберно отношение в нашето общество. Няма начин да останем настрана от един такъв проблем и е редно да реагираме. Изоставаме в един такъв проблем. Ние българите сме особени, липсата на ценностна система, на уважение помежду ни, води до това - да не вярваме. Цялото ни общество има вина", категоричен е той. 

Според него държавата има основна роля. 

"Задължително да подкрепя. Да, държавата изостава, и то не сега, а от самото начало. Дори медиите бяхте не толкова активни. Ние имаме стикери (Стикери: Ваксинирах се, защото ме е грижа), ще раздаваме на хората, за да им обърнем внимание, да се огледат в огледалото, да могат да се предпазят и така ще предпазят и нас самите", подчерта Марков. 

Относно дискусиите и информационните кампании той обясни, че такива се провеждат постоянно в лечебните заведения.

"Такива дискусии не спират. Право е на всеки да вземе решение сам за себе си, но няма право да пречи на този до себе си. Сигурен съм, че ще има задължителни мероприятия за ваксиниране, много бързо наближава това време, но ще загубим животи, ако се забавим. Трябва сега и веднага да
бъдем активни, за да можем да ограничим последствията
", смята още заместник председателят на Българската болнична асоциация.

И даде своята прогноза.

"Ние нямаме шанс до преди 2025 г. да имаме яснота как да се справим с този вирус, много голям процент от човечеството ще загуби битката с живота. Нямаме време да чакаме отговорите, човечеството е оцеляло благодарение на ваксините. Сега опитите да прочитаме всичко и сами да анализираме всичко, пречи на обществото", обясни Марков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Относно това, дали ще има пълен локдаун, той обясни, че ако не успеем да предвидим начина на развитие на тази инфекция и не вземем мерки, то ще има заключване.

"Ваксината намалява смъртността и тежката хоспитализация. Да спазваме мерките и да не забравяме, че имаме сериозен проблем", отбеляза Марков.

И посочи, че българинът има по-висока имунна защита и поради това се отпуска повече.

"Не бива да прекаляваме с това, че сме недосегаеми. Коронавирусът променя ситуацията", категоричен е той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


2
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Точно така. Преди ваксините е нямало човечество. Този неандерталец по-добре да мълчи. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години