Увеличаването на броя на ваксинираните предотвратява появата на по-опасни щамове на Ковид-19?

"Когато по-голямата част от населението е ваксинирано, вирусът ще изчезне", посочи Антъни Фаучи

08.08.2021 | 22:30 Редактор: Жаклина Иванова
Увеличаването на броя на ваксинираните предотвратява появата на по-опасни щамове на Ковид-19?

"Увеличаването на броя на ваксинираните хора може да предотврати появата на още по-опасни щамове на коронавируса, в противен случай е възможно появата на нов вариант на инфекцията, който може да заобиколи защитата, осигурена от ваксинациите", заяви директорът на Националния институт по алергични и инфекциозни болести на САЩ  Антъни Фаучи в интервю пред "USA Today".

"Когато по-голямата част от населението е ваксинирано, не знаем какъв е прагът (необходимия процент от ваксинираното население), вирусът ще изчезне, вече не трябва да се тревожим за това, поне в тази страна. Ако това не се случва, ще имате бавно покачване на нивата на инфекция, която ще премине дойде през есента, ще се наслагва върху сезонния грип през зимата и след това ще се върне отново мутирал през пролетта“, смята Фаучи.

"Що се отнася до неваксинираните, които казват: "Не ми пука, млад съм, здрав съм. Ако живеете във вакуум, тогава този подход би бил добър. Но вие не живеете във вакуум. Вие живеете в общество. Ако станете средство за предаване на вируса, тогава вие помагате за разпространението му", продължи американският специалист.

"Сигурно е едно: вирусът не може да мутира, ако не се размножава. Ако позволите на вируса да се възпроизвежда свободно и постоянно в обществото, той ще мутира. Сега много мутации не са функционално значими, но от време на време получавате мутации като Делта, които причиняват появата на нови варианти на вируса. При Делта имаме вирус, който се разпространява много по-бързо. Какво ще стане, ако в продължение на месеци и месеци оставим вируса да се размножава - хипотетично е възможно да се сблъскаме с вариант, който да пробие защитата, която ваксините осигуряват", посочи Фаучи, цитиран от БГНЕС.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
заблуда
преди 2 години
Поредната манипулация! Точно ваксините карат вируса да мутира по-бързо и да се изменя така, че антителата от ваксините да не му влияят! Доказателства вече имаме - новите варианти Делта, Ламбда и Епсилон. Сигнализирай за неуместен коментар