Нов ваксинационен успех - 50% от населението на ЕС е имунизирано срещу Ковид-19

ЕС вече изпреварва САЩ по показателя на напълно ваксинираните хора

03.08.2021 | 17:05 Редактор: Жаклина Иванова
Нов ваксинационен успех - 50% от населението на ЕС е имунизирано срещу Ковид-19

Половината от населението на ЕС вече е напълно ваксинирано срещу коронавируса, според статистика на агенция Франс прес, базирана на данни на официални източници.

Общо това представлява 223,8 млн. души, които са получили по две дози от ваксините срещу вируса, по една доза сред прекаран Ковид-19, или по една доза от еднодозова ваксина.

От 27-те страни членки 13 са преминали прага от 50% от населението, които са напълно ваксинирани. Първенци в тази насока са Малта (74%), Белгия (59%), Испания (58%). Сериозно засегнатите от пандемията Италия, Франция и Германия са ваксинирали напълно съответно 54, 53 и 52% от населението. В дъното на класацията са България и Румъния, които са ваксинирали напълно съответно 14 и 25% от населението си.

Близо 60% от населението на ЕС е получило най-малко една доза от ваксините.

ЕС вече изпреварва САЩ по показателя на напълно ваксинираните хора. Към този момент в ЕС са одобрени за използване четири ваксини - на Pfizer/BioNTech, на Moderna, на AstraZeneca и на Johnson & Johnson. Първите три са с по две дози, а четвъртата е еднодозова. Отделно Унгария и Словакия използват и неодобрени от Европейската агенция по лекарствата ваксини, разработени в Русия и Китай, припомни БТА.

Днес говорителят на ЕК Вивиан Лунела заяви, че ЕК вече провежда подготовка за възможна реваксинация на населението на ЕС с допълнителни дози от ваксините и заради тази цел се извършват покупки на милиарди допълнителни дози ваксина, предаде ТАСС.

"Напълно възможно е да ни е нужна реваксинация с трета доза. Поради тази причина ние подписахме още един договор с компаниите Pfizer и BioNTech през май за доставката на допълнителни 1,8 милиарда дози ваксини. Смятаме, че е важно да бъдем готови за ситуацията, ако ни потрябват тези ваксини", посочи Лунела.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
babaqga
преди 2 години