СЗБ и БАЗ: МЗ води целенасочената война срещу бизнеса, ваксинацията е мудна

"Нашият бранш се използва като зле прикрит опит за въвеждането на задължителна имунизация", сигнализират ресторантьорите

04.08.2021 | 12:50 Редактор: Жаклина Иванова
СЗБ и БАЗ: МЗ води целенасочената война срещу бизнеса, ваксинацията е мудна

От СЗБ и БАЗ са категорични: Министерството на здравеопазването продължава целенасочената война срещу българския бизнес и конкретно сектора със заведения.

"Явно отново се налага да напомним позициите на временния здравен министър Стойчо Кацаров по отношение на вируса, преди да заеме поста. В интервю за ТВ7/8 от 14.09.2020 г. той заявява, че "въздушно-капковите зарази няма как да бъдат спрени, просто трябва да се изчака около половината от хората да изградят имунитет, както се е случвало много пъти в историята", се посочва в изявление на СЗБ и БАЗ.

Те сигнализират, че д-р Кацаров подчертава, че повечето маски, които хората носят, не спират вируса.

"Преди това той заявява: Процентът на починали от новия китайски вирус, е като при останалите щамове. Даже някои от предишните епидемии са били с по-висока смъртност. Свинският и птичият грип бяха много по-опасни, но нямаше такава паника", припомнят от СЗБ и БАЗ.

Според тях подобни изказвания и разнопосочни послания, които идвали в разгара на пандемията, разколебали много хора по отношение на опасността от вируса и необходимостта от ваксинация.

"Ваксинацията на българските граждани продължава да върви мудно и с недоверие, за което основна вина носят подобни изявления. А се планира битката срещу Ковид-19 в т.нар. "Национален план за справяне с пандемията от Sars-CoV-2" да се води основно с ограничаване работата и затваряне на заведенията", се казва в съобщението им.

"Отново напомняме, че ние вече остро възразихме срещу този "план" и подчертаваме, че той не е обсъждан с нас. В него липсва повсеместна ваксинационна държавна политика, а нашият бранш се използва като зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация! Пак казваме - ваксинацията не може да е отговорност на бизнеса! Освен това „планът“ предвижда локални затваряния по места, което лишава бизнеса от възможност да използва обезщетения. Програми за такива, така или иначе, към момента не са налични", посочват от СЗБ и БАЗ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК