България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да изкачиш връх с кауза: Мартин Петров покори Елбрус

Миналата година той е доброволец в Ковид отделение

09.08.2021 | 08:40 Редактор: Искра Ангелова

Българинът Мартин Петров покори кавказкия първенец връх Елбрус, висок 5642 м. Поводът е годишнината на университета, който завършва.

"Прибрахме се тази нощ от експедицията. Леко уморен съм, но емоционално зареден. Никога не съм се занимавал с алпинизъм или този вид туризъм. Но член съм на организацията "Лайънс Клуб Видин" и една от основните ни каузи е борбата с диабета. И по-специално - подкрепата на децата с диабет тип 1 и техните родители. Така възникна идеята да изкачим Монблан през 2020 г.", каза Мартин Петров за "България сутрин".

И сподели, че тазгодишното изкачване на Елбрус е посветено на 30-годишнината на Американския университет в България, на който той е възпитаник.

"Каузата привлича внимание и това е важно, защото тя се превърна в национална такава", допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Миналата година Мартин Петров е и доброволец в Ковид отделение.

"В края на миналата година местната болница имаше сериозни затруднения с персонала. Месец и половина преди Нова година помагах в Ковид отделението. Това имаше ефект и доста хора след мен се включиха. След Нова година нещата се стабилизираха", коментира още той.

А при изкачването на върхове той подчерта, че няма специални ритуали.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК